Miljöpartiet vill lägga 400 miljoner på soprum

Sopsortering har fått ett särskilt bidrag i vårpropositionen. 400 miljoner kronor ska satsas på källsortering av sopor i flerfamiljshus. Bakom förslaget ligger miljöpartisterna i Stockholms stadshus. Bidraget gäller hela landet, men i praktiken satsas det främst på soprum till Stockholms innerstad.

– Jag hoppas att vi får tillgång till alla pengarna. Skulle vi bara göra det här i en enda stadsdel i Stockholm, så skulle det gå åt mycket mer pengar egentligen, säger miljöpartiets miljöborgarråd Viviann Gunnarsson.

Fungerar inte i innerstaden
Det handlar om att bygga nya och bygga till soprum i innerstadshus i Stockholm, för att klara av källsorteringen av sopor. Det här fungerar redan på många håll i landet och även i Stockholms ytterområden, men inte i trånga hus i innerstaden.

Det enda som är klart i dag är at det satsas 400 miljoner på sopsortering. Hur bidraget ska utformas är oklart, beslut i Riksdagen i höst. Sopstödet träder i kraft första januari och ska gälla i ett och ett halvt år.

– Vi har inte kvar torrtoaletter, till exempel, och det tycker alla är självklart, och vattenledning tycker alla är självklart. Men ett rum att sortera sina sopor i är inte självklart och det är konstigt, tycker Viviann Gunnarsson.

Färre återvinningsstationer
En vinst med sopsortering i husen, skulle vara att få bort de kritiserade återvinningsstationerna på gator och torg, även om många av dem blir kvar.

Det finns 7 000 fastigheter i innerstan och det går kanske inte att bygga soprum i alla, säger miljöborgarrådet.

Förutom statsbidraget på 400 miljoner, räknar miljöpartiet med att fastighetsägarna lägger till 900 miljoner, totalt alltså 1,3 miljarder till soprum.

Fastighetsägarna ointresserade
Det här är uteslutet, säger fastighetsägarna, som för övrigt överklagat politikernas beslut om källsortering till Länsrätten. Fastighetsägarna är helt kallsinniga till det nya sopbidraget.

– Jag har svårt att se att det här bidraget skulle leda till att vi får fler soprum i Stockholm, säger Chister Jansson, vd för Fastighetsägarna i Stockholm.

– Vi kan inte investera väldigt stora summor i soprum, som bygger på en långtgående sortering, och inse i efterhand att det kanske inte var den bästa modellen. Vi har haft allt för mycket mode i sopsorteringen och det har varit dyrt för fastighetsägarna, anser han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".