Inte bara asfaltskartell

Det förekommer med stor sannolikhet karteller också i andra delar byggbranschen. Det säger Mats Bergman, tidigare chefsekonom på Konkurrensverker, med anledning av att byggföretaget NCC på torsdagen erkände att det förekommit uppgjorda upphandlingar inom väg- och asfaltsbranschen.
För att kunna avslöja fler olagliga uppgörelser tycker Mats Bergman, som numera är fristående konkurrenskonsult, att det företag som först erkänner kartellsamarbete helt ska slippa straff, något som förekommer i till exempel USA. Konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist säger till Ekot att det olagliga samarbete inom asfaltbranschen som NCC medgivit, innebär att skattebetalarna tvingas betala minst en miljard kronor extra om året. Eftersom det är kommuner och statliga företag som har fått betala för de sämre anbuden, blir det skattebetalarna som drabbas, enligt Nykvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".