Göran Persson har kritiserats för sitt besök på Uddberga gård istället för att åka till Madrid

Göran Perssons Europapolitik kritiseras

Statsminister Göran Persson får allt tydligare kritik, inte minst för att han uteblev från minnesstunden efter terrorattentatet i Madrid. Frågan verkar inte längre vara om utan när Göran Persson ska lämna politiken.

Göran Perssons allt svagare intresse för politiken visade sig tydligt när han valde att åka till Sörmland istället för Madrid, säger Olle Svenning som är ledarskribent på Aftonbladet.

– En politisk ledare som börjar diskutera sin avgång har ju delvis definierat sig som på väg bort från poltiken. Det är väldigt ovanligt att man gör det så tydligt. Hans förtjusning över det liv som kan locka honom och som kan verka romantiskt är så pass stor jämfört med det relativt begränsade intresse han har visat för de stora politiska frågorna, säger Olle Svenning.

Förskjutning av intresset
Suset i de sörmländska skogarna verkar locka Göran Persson mer än den europeiska storpolitiken.

Från att ha varit utvidgningens varmaste förespråkare ser nu Olle Svenning en förskjutning i Göran Persson Europaretorik till att mer handla om problem, osäkerhet och rädsla. Detta för att tillmötesgå EU-skeptikerna, men Olle Svenning tror att han har missbedömt opinionen.

Det har Ursula Berge en förklaring till. Hon är chef för den vänsterradikala tankesmedjan Agora och har ett förflutet på kulturdepartementet.

Det hon kallar bunkermentalitet, tycker hon är starkare än någonsin kring Göran Persson. Det är ett krisbeteende som uppstår när trycket utifrån blir alltför starkt och behovet av bekräftelse ökar.

– Jag tror att det är i en bunkermentalitet som Persson befinner sig i nu, där folk finns väldigt mycket för att skydda honom i stället för att tala om för honom när han borde tänka på andra sätt, anser Ursula Berge.

Stödet ökar
Men trots dessa felbedömningar så tror varken Ursula Berge eller Olle Svenning att Perssons ställning sviktar. Och stödet för socialdemokraterna ökar visar färska opnionsundersökningar.

Däremot tror inte Olle Svenning att ett europeiskt toppjobb längre är aktuellt för Göran Persson. Sedan mordet på den tilltänkta efterträdaren Anna Lindh, nederlaget i EMU-omröstningen och äktenskapet med Anitra Steen ser hans liv helt annorlunda ut.

– På ett halvt år har Perssons politiska och privata projekt förändrats i grunden, säger Olle Svenning.

Katarina Helmersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista