Spansk flod hotas av bevattningsprojekt

För några år sedan beslutade den spanska regeringen om ett jätteprojekt för överledning av vatten från floden Ebro till andra delar av landet, framför allt till den sydöstra delen av Spanien. Den nya spanska regeringen kan tänka sig att modifiera planerna.

För några år sedan beslutade den spanska regeringen om ett jätteprojekt för överledning av vatten från floden Ebro till andra delar av landet, framför allt till den sydöstra delen av Spanien. Den nya spanska regeringen kan tänka sig att modifiera planerna.

Protester
Befolkningen längs Ebrodalen har protesterat mot planerna eftersom Ebrodeltat är ett viktigt område för fiske, risodling och fågelskydd.

Den nya tillträdande socialdemokratiska regeringen har sagt att man ska riva upp beslutet om den storskaliga överledningen. Samtidigt talas om en modifierad plan, ett nedbantat projekt med en överledning i mindre skala.

Ebrofloden är illa ute av de exploateringsprojekt, som redan har genomförts under de gångna åren. En överledning av vatten i en pipeline till Tarragona gjordes för tio år sedan. Uppströms i flodsystemet finns 200 dammar. Detta har lett till minskade vattenflöden och det får allvarliga följder för deltat, säger forskaren Carles Ibanez.

– Den lägre vattenföringen gör att floden för med sig för lite sediment. Följden blir att deltat sjunker och att salt tränger in. En överledning av mer vatten från Ebro skulle förvärra situationen.

Konstbevattning
Carles Ibanez påpekar att även de torraste delarna av Spanien använder fyra gånger så mycket vatten per person som i Israel.
En stor del av vattnet skulle användas för konstbevattning. Men det är idiotiskt att tro att man kan konstbevattna hela landet, anser han.

– Även om man tömmer alla spanska floder kan man bara bevattna 20 procent av landet, säger Carles Ibanez.

Carme Garrido, chef för Buda naturreservat vid flodmynningen, påpekar att också den kraftigt expanderande golfturismen har lett till en okontrollerad utbyggnad av vattenkrävande golfbanor.

Beslutet ska återkallas
Den nya spanska regeringen har sagt att man ska återkalla beslutet om en storskalig överledning av vatten, men har framkastat att man kan diskutera en kraftigt modifierad plan.

Brian Cutts, en av deltagarna i den lokala grupp, som har skapat opinion mot vattenplanen, säger att man inte kan acceptera ens någon miniversion av överledningsplanerna.

– Inte en droppe till om man vill rädda Ebrodeltat, säger Brian Cutts.

– Nu kan vi bara vänta och se.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".