Fler bebisar är allt tjockare

Små barn verkar inte behöva så mycket mat och energi som föräldrarna stoppar i dem. De små barnens energiomsättning är 20 procent lägre än man tidigare trott, enligt en undersökning vid Linköpings universitet, och allt fler små barn blir också allt tjockare.

Annica Sohlström är chef för mat och hälsofrågor vid Livsmedelsverket.

– Det är klart att övervikten ökar bland små barn och den går allt längre ner i åldrarna och vad det beror på vet vi ju inte riktigt, men det måste alltid bero på att man äter för myclket och rr sig för lite. Men varför det blir så det vet vi ju inte riktigt, säger hon.

Nu kommer alltså en undersökning från Linköpings universitet, som visar att små barn omsätter 20 procent mindre energi än man tidigare trott.

Undersökningen är inte stor, den är gjord på 59 barn, som är mellan 9 och 14 månader gamla. Men det pekar på att många barn kanske blir mätta på mindre mat än vad föräldrarna förväntar sig.

Nya kostrekommendationer
Den här undersökningen kommer troligen att ge resultat över hela Norden redan i sommar. Då ska de nordiska livsmedelsverken besluta om nya kostrekommendationer och siktet är inställt på en minskning.

– Det vi arbetar för är ju att vi alla ska ta större ansvar för det här, att ge bättre råd till föräldrar, alltså barnavårdscentraler, mödravårdscentraler kommuner, landsting.

Livsmedelsindustrin kanske?

– Det är väl möjligt att man får se över sammansättningen på barnmaten, det kan jag inte säga idag, säger Annica Sohlström.

Födelsevikten ökar
Den här undersökningen från Linköping har också undersökt de små barnens totala halt av kroppsfetter och hur mycket barnen rör sig. Då visar det sig tydligt och klart att de tjockare barnen också var de som rörde sig minst.

– Det är ju ett mycket intressant fynd det här, att det finns ett samband i så ung ålder mellan graden av fysisk aktivitet och fetthalten i kroppen. De här var ju 9 och 15 månader gamla, om jag kommer ihåg rätt, men det barnläkarna i Sverige säger nu är ju att de ser tjocka barn i allt yngre åldrar, men det man har pratat om där är ju tre-fyra-åringar, säger Annica Sohlström.

– Men det vi också ser är att födelsevikten ökar i Sverige. Vi får ju större barn när de föds och det är ju möjligt att de är tjockare också. Det finns en del studier som tyder på det, att de inte bara är större utan att de faktiskt är tjockare redan när de föds, säger hon.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".