Vapen för terrorattack hittades i Pakistan

I den pakistanska hamnstaden Karachi säger polisen att den har hittat en stor vapengömma. Den misstänks ha tillhört en militant islamistisk grupp som planerade en terrorattack.

Granatkastare, uppemot 20 granater och andra vapen och sprängämnen hittades gömda i en byggnad i Karachi. Det är Pakistans största stad med uppemot 14 miljoner invånare. Det är också en av de våldsammaste, med attacker mot religiösa minoriteter och västerlänningar.

Polisen säger att vapnen skulle användas vid en terrorattack.

Rädsla för terroristattacker
En granatkastare hade en räckvidd på runt fem kilometer. Tidigare har både amerikanska konsultatet och ett utlandsägt hotell utsatts för blodiga bombattentat.

Den pågående pakistanska arméoffensiven mot misstänkta al-Qaidamedlemmar i nordvästra Pakistan väcker ilska bland många pakistanier, och misstänks kunna motivera terrorister.

al-Qaida inget hot
Statsvetaren Kaiser Bengali säger att regimen i Pakistan, som står under hård press från USA att trappa upp jakten, går en svår balansgång.

Utan USA:s press skulle regimen här inte bry sig så mycket om al-Qaida, säger Kaiser Bengali. För vanliga pakistanier är det inte al-Qaida utan inhemska terrorister som är största hotet, säger han.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".