Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ringholm vill förändra förmögenhetsskatten

Förmögenhetsskatten ska vara kvar men göras om. Regeringen tror sig kunna enas med samarbetspartierna om en ny modell redan före höstbudgeten. För att betala förändringen vill finansminister Bosse Ringholm bland annat höja arbetsgivaravgifterna.

Detta framkom när finansministern var gäst i Ekots lördagsintervju.

– Formellt behöver vi lägga de här förslagen i samband med budgetpropositionen i augusti/september. Men det pågår samtal nu mellan partierna, säger Ringholm.

Kritik från flera håll
I den nyss avklarade vårbudgeten saknas besked om förmögenhetsskattens framtid, något som lett till en storm av kritik från näringsliv och borgerliga partier.

Men diskussionen mellan samarbetspartierna om den omstridda skatten fortsätter alltså och regeringen hoppas kunna presentera ett nytt system långt före höstbudgeten.

Färre ska betala förmögenhetsskatt, 100 000 färre än idag är en siffra som regeringen arbetar med, men den grupp mycket rika som idag slipper ska i gengäld börja betala skatten igen. Det gäller huvudägare i börsbolag som till exempel Hennes & Mauritz Stefan Persson.

Tak för förmögenhetsskatt
För att undvika att storägarna lämnar landet ska deras förmögenhetsskatt begränsas med ett tak.

– Man får självfallet göra en bedömning, en avvägning så att taket är rimligt. Vi har ju ett intresse av att ha kvar de här företagen i Sverige. Hoppas att de också rimligen tycker att det välfärdssamhälle vi har i Sverige är värt att bidraga till, säger finansministern.

Höjda avgifter
Ringholm vill betala skattesänkningen med höjda arbetsgivaravgifter och sämre möjligheter för företagen att skjuta upp skatt.

Statsministern har öppnat för sänkt förmögenhetsskatt skulle kunna betalas med höjda bolagsskatter, ett förslag som kommit från näringslivshåll. Men Bosse Ringholm vill undvika den vägen.

– En del av de nya länderna i EU, framför allt de baltiska staterna, har ingen eller mycket låg bolagsskatt och vi ska inte se till att något företag använder det som argument att nu höjer man bolagsskatten så då flyttar vi ut verksamheten. Man ska vara väldigt försiktig på det området.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".