Bush fick varningar före terrordåden

President Bush varnades drygt en månad före terroråden den 11 september 2001 för att al-Qaida planerade en attack i USA. Det framgår av ett hemligstämplat dokument, som flera amerikanska medier rapporterar om. Uppgifterna tycks gå emot vad Vita Huset hittills har sagt.

Frågan om när presidenten kände till terrorhoten och vad han visste har länge varit omdiskuterat. En av de viktigaste pusselbitarna har varit den dagliga underrättleseinformation som presidenten får. Det gäller framför allt vad som sas på ett sådant möte den 6 augusti 2001, drygt en månad före attackerna.

Uppgifter går isär
Bushs säkerhetspolitiska rådgivare Condoleezza Rice sa inför den så kallade 11 septemberkommissionen häromdagen, att den information som då presenterades främst innehöll historiska fakta och att den hotbild som fanns gällde mål utanför USA.

Av det hemligstämplade augustidokumentet som bland andra nyhetsbyrån AP och tidningen New York Times tagit del av, framgår att det fanns underrättelseuppgifter om att terrororganisationen planerade att kapa flygplan och att attackera mål i USA med sprängmedel och att det troligen redan fanns al-Qaida-anhängare inne i landet.

Misstankar problem för Bush
Vita Huset upprepar dock att det inte fanns någon konkret information om var, när och hur terroristerna skulle slå till. Men bara det faktum att misstankarna om att mer kunde ha gjorts för att försöka förhindra attackerna, nu riskerar att stärkas, är ett problem för president Bush.

Stora delar av dokumentet väntas inom kort bli offentliggjorda. Vita Huset hoppas att det åtminstone ska få tyst på kritiken om att man försöker dölja något i denna för den amerikanska allmänheten så känsliga fråga.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".