Ung vänster har fått ny ordförande

23-åriga butiksbiträdet Tove Fraurud, valdes på lördagen till ny ordförande i vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung vänster. Men valet var långt ifrån enhälligt, och kom efter en lång tid av uppslitande inre partistrider och hemlighetsmakeri.

– Jag är 23 år gammal, kommer från Tensta i Stockholm. Jag har varit med i Ung vänster sedan 1997 och suttit i förbundsstyrelsen sedan före kongressen. Jag har jobbat i butik fram till idag, då jag blev ny förbundsorförande i Ung vänster, berättar Tove Fraurud.

Vad blir dina viktigaste uppgifter från och med nu?

– Jag tror att folk är trötta på att politik målas upp som någonting där det inte finns några val, att man säger att vi måste skära ner, vi måste försäömra välfärden, vi måste försämra fackliga rättigheter, vi måste försämra för vanligt folk. Folk är trötta på den politiken och vill ha en annan politik.

Det har inte varit helt oomstritt att välja dig till ordförande, det har föregåts av mycket interna strider.

– Ja, man har ju valt mig för att man hoppas och tror att jag ska kunna vara en enande kandidat, någon som kan hålla ihop förbundet och leda det vidare och det tror jag nog att jag ska kunna göra också.

Många har också kritiserat ditt förbund för att omge sig med hemlighetsmakeri, bland annat inför det här mötet där du valdes som ordförande, varför har det varit nödvändigt?

– Ja, det är extremt ovanligt, vi brukar ju annars alltid hålla alla våra kongresser och riksting och andra aktiviteter väldigt öppna för media och andra, men just i det här fallet så tyckte vi att det var några av de konflikterna som var av ganska personlig karaktär, som vi inte ville ha inför Expressen och Aftonblandets kameror. Vi ville ha den ifred så att vi tillsammans kan reda ut vad vi ska göra. Jag tycker att det var bra att vi valde att göra så.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".