Hårdkokta EU-regler sätter sprätt på äggproducenternas pengar

Ökade kostnader gör att det blir allt färre små äggproducenter i Sverige. Bland annat så har nya EU-regler om äggmärkning gjort att man varit tvungen att lägga pengar på nya märkningsmaskiner.

I dag finns det omkring 1 000 äggproducenter i landet och av dem är det omkring 500 som lever på äggproduktion. Tendensen är att de större produktionsanläggningarna ökar och de små äggproducenterna minskar i antal.

– Jag har ju hönor som värper ovala ägg och stora ägg och små ägg och gröna ägg och prickiga ägg, lite ovanliga, säger Eva Mårgård, en liten äggproducent i Värmland, som har frigående höns.

Hur många ägg producerar ni här?

– Ungefär 60-70 stycken per dag. Jag vet inte vad det blir per år, men det är några stycken.

Vi äter mer ägg under påsken än under någon annan tid på året. Äggkonsumtionen i Sverige låg under hela förra året på 98 miljoner kilo, men konsumtionen har minskat en aning, till viss del beroende på att vi inte äter lika mycket färska ägg som förr till frukost.

”Hemskt att sätta höns i burar”
Många väljer ägg från frigående höns. Totalt i Sverige finns fem miljoner värphöns och av dem är drygt två miljoner frigående.

Många människor visar stort intresse för hur höns har det, trots det så sitter fortfarande 800 000 höns i för trånga och förbjudna burar, och det gillar inte Eva Mårgård.

– Jag tycker att det är hemskt, det är fruktansvärt. Hönsen njuter av att få gå lösa och sprätta och sandbada och sitta på pinnen. Det är inte mycket de begär, men det tycker jag man kan ge dem, säger hon.

Elizabet Uggla, SR Värmland
elizabet.uggla@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".