Svenska språket allt mer trängt i Finland

I Finland lägger regeringen efter påsk fram ett förslag om att svenska språket slopas som obligatoriskt ämne i studentexamen. Frågan har varit minst sagt kontroversiell för de 300 000 finlandssvenskarna i landet.

Inom svenska folkpartiet, den minsta parten i landets trepartiregering, diskuteras rent av om huruvida man ska lämna regeringen i protest.

Svenskspråkigheten i Finland lever på en gång ett både gynnat och farligt liv. Gynnat eftersom svenskan är officiellt språk jämställt med finskan. Farligt lever de dryga fem procenten svenskspråkiga med tanke på den faktiska utvecklingen. De blir färre, om än långsamt.

Finskan tar över
Blandäktenskapen blir fler. Då tar i regel finskan över. Svenskan blir mer av hemspråk och utan egentlig betydelse i större debatt- och samhällsliv.

I vissa extremfinska kretsar flammar också upp något slags diffust allmänt svenskhat som i insändare och debatter, också på regeringskansliets egna chatsidor, vill rasera till exmepel svenskan som obligatoriskt ämne för alla skolelever från och med högstadiet. Tvångsvenska kallar de detta.

Ingen svenska i studentexamen
Det gäller ändå upp i studentexamen, som i Finland ännu är examen på samma vis som förr i Sverige. Då kommer det som en kalldusch när nu undervisningsminister Tuula Haatainen förklarar att svenskan från och med i höst slopas som obligatorisk i studenten. Detta har i två år skett på prov i 57 gymnasier. Nu ska det gälla alla.

– Jag föreslår att vi ska göra det här försöket permanent i alla gymnasier. Finska och svenska är obligatoriska i skolan och alla lär sig språken. Den här valfriheten vi nu bestämmer oss för gäller bara studentprovet, säger Tuula Haatainen.

Att svenskan kvarstår som obligatoriskt undervisningsämne lugnar nu inte lilla svenska folkpartiet som också sitter i regeringen. Inte heller att över 80 procent av eleverna som var med i försökskommunerna valde att frivilligt skriva studentsvenskan.

Partiledningen är klämd
Under påsken kämpar partiet hårt för att övertyga de centerpartistiska och socialdemokratiska kollegorna om att reformen är galen.

Partiledningen är klämd, har fått en debatt på halsen om att kanske rent av lämna regeringen.

Partiordföranden tiger inför medierna. Men få tror annat än att han tvingas böja sig, partiet blir kvar. Och en planka rivs i den boning somliga finlandssvenskar menar bara blir bräckligare och bräckligare.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista