Damallsvenskan drar igång.

Damfotbollens villkor fortfarande dåliga

Nu startar damallsvenskan. Men trots VM-silversuccén i höstas, så är förutsättningarna för de allra flesta spelarna fortfarande långt mycket sämre än för herrarna. Lottförsäljning är något som även spelare i toppklubbarna får syssla med.

– Alla måste hjälpa till. Det är fortfarande inte att bara spela fotboll, säger Anette Börjesson, EM-guldmedaljör 1984, numera redaktör för damfotbollstidningen Nya Mål.

Spelarnas semester får till stor del läggas på bortamatcher och läger. Den genomsnittliga lönen i damallsvenskan är en procent av vad herrarna tjänar. Något som gör att arbete, eller extraarbete vid sidan av studier är ett måste för de flesta.

Svårt kombinera med socialt liv
Att försöka kombinera det med sena träningar och ett socialt liv har nästan knäckt ett antal elitspelare, säger Thomas Dennerby som tränar Djurgården/Älvsjös damer.

– Det har funnits några tjejer i svensk fotboll som har varit gränsfall att gå in i väggen. Alldeles för tung belastning med mycket studerande och kanske lite extrajobb för att få ekonomin att gå ihop. Sedan fotboll, långa resor och landslagsspel. Det är viktigt att man inte bränner de här människorna, säger han.

Thomas Dennerby har både spelar- och tränarerfarenhet från herrallsvenskan. Och den stora skillnaden från åren som tränare för Hammarbys herrar är möjligheten där att helhjärtat satsa på sin idrott.

Halvtidsproffs är drömmen
Drömscenariot på sikt både för Anette Börjesson och Thomas Dennerby är en halvtidsprofessionell damallsvenska. Inte minst för att ge spelarna tid för den återhämtning som är viktig för elitidrottare, säger Thomas Dennerby.

– På vintertid har vi väldigt dåliga träningstider. Vi tränar mellan sju och nio på kvällarna två dagar i veckan och innan tjejerna duschat och är hemma är klockan mellan tio och halv elva. Sedan ska de upp och jobba morgonen efter. I längden påverkar det hur länge du orkar vara elitidrottare.

I år ökar de allsvenska damlagens sponsorintäkter med totalt 8 miljoner kronor. För Djurgården/Älvsjös del kanske det leder till att laget kan få möjlighet att träna eftermiddag istället för kväll en gång i veckan. Eftermiddagsträningar var något som infördes på herrsidan i början av 80-talet.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Damallsvenska startar på påskdagen klockn 14.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".