Demonstrationer för shialedaren Muqtada al-Sadr i Bagdad i förra veckan.

Förhandlingar om eld upphör i Bagdad

En serie kraftiga explosioner väckte återigen Bagdadborna tidigt på påskdagsmorgonen, från det område där den USA-ledda administrationen har sitt högkvarter. Samtidigt förhandlar Iraks styrande råd med den unge hetlevrade shialedaren Muqtada al-Sadr om ett slut på shiamuslimernas uppror.

Muqtada al-Sadr är en man som inte bara har en egen milis på 10 000 man, han har också har ett mycket högt symbolvärde för många miljoner människor i Irak. Det säger islamologen Jan Hjärpe i Lund.

– Ja han är den som återstår i en familj där de ledande har utplånats under Saddams tid, han är som till en va de ledande ayatollorna, som avrättades av Saddam och likaså hans äldre bröder. Det är därför han kallas för ”den unge”.

Han framställs som både predikant, utgivare av tidskrifter och som ledare för en egen milis?

– Ja, Mahdi-armén, det stämmer, han har sin bas framför allt i det som kallas för Sadr-staden i Bagdad, med en fattig befolkning, kanske bortåt två miljoner människor. Han har anordnat välfärdsanordningar, inrättat domstolar, gjort en distriktsindelning, tydligen med amerikanernas goda minne tidigare, man har inte gett sig in i den här staden förut.

Hur kommer det sig att det är med honom som Iraks styrande råd nu förhandlar om ett sorts eld upphör i centrala och södra Irak?

– Ja, det är ju för att han har blivit de unga otåliga radikalas man.

Enligt Jan Hjärpe så har den unge shialedaren Muqtada al-Sadr omkring 10 000 man i sin egen milis, bland dem finns flera av Iraks USA-utbildade poliser som vänt amerikanerna ryggen och nu satsar på en av dem som man tror, med Guds vilja, så småningom kan gå segrande ur den irakiska konflikten, antingen genom ökat militärt och annat våld, eller genom förhandlingar och politik.

– Ja, han har nog förutsättningarna för båda. Vad vi ser nu är inte bara ett uppror mot den amerikanska närvaron, utan det är en maktstrid inom den shiitiska gruppen, mellan olika ledare. Nu positionerar man sig, man skaffar sig så stor maktbas som möjligt inför någon form av kompromiss i framtiden, säger Jan Hjärpe.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".