Bärplockarnas usla villkor ligger bakom.

Etisk kontroll av bärplockning

Flera livsmedelsbolag har reagerat kraftigt på hur utländska bärplockare i Sverige behandlas, och nu börjar de ställa hårdare krav på kontroller av bärplockarnas arbetsvillkor.

Kerstin Lindvall ansvarar för etiska frågor på Ica.

-- Det kommer att gå till som så att vi tar hem våra egna sociala revisorer från Kina eller andra länder och så går vi ut i skogen med dem och ställer frågor kring arbetsförhållanden, vilka regler som gäller, vad de får betalt, och hur de jobbar och så.

Under sommaren har otaliga rapporter kommit om vilka usla villkor utländska bärplockare har. Hur thailändare och kineser kommit till Sverige med förhoppningar om att tjäna pengar, men istället rest hem med skulder i bagaget. Och bären de plockat köps sen upp och blir till sylt och saft som säljs i handeln.

Men nu vill livsmedelsjättarna sätta stopp för det här och det förs diskussioner på många håll om hur bärplockarnas arbetsvillkor ska kunna kontrolleras bättre.

Ingmar Kroon är presschef på Axfood, som äger Hemköp, Willys och Prisextra - och Axfood kommer att skärpa sina kontroller och krav:

– Normalt är det så att när det gäller leverantörer inom EU så ska man inte behöva göra några kontroller alls. Kontroller av sociala förhållanden är sådant vi gör i Indien, Bangladesh och Kina, men nu när det kommit fram så mycket om hur det går till med bärplockningen i Sverige känner vi att vi nog måste kontrollera det här lite bättre, säger Ingmar Kroon.

Exakt hur kontrollerna ska gå till har Axfood inte bestämt ännu. Ica har kommit något längre, och beslutade nu i veckan att från nästa bärsäsong både kräva att leverantörerna gör kontroller i skogarna och göra egna revisioner i skogarna med hjälp av sina kontrollanter från Asien.

Östersundsposten skriver i dag att också Coop och Procordia, som bland annat äger varumärkena Bob, Felix och Önos, tänker skärpa kraven på sina bärleverantörer.

Ingmar Kroon på Axfood säger att sådana här kontroller av arbetsvillkor inte har behövts i Europa tidigare. Men nu är läget ett annat.

– Man förstår utifrån bärplockarnas synvinkel att de har blivit behandlade på ett sätt som är helt oacceptabelt. Vi skulle inte acceptera en leverantör som behandlar sina arbetare på det sättet i ett annat land, och då ska vi inte acceptera det här heller, säger Ingmar Kroon.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista