Dagmammorna blir färre för varje år

Dagmammorna i Sverige fortsätter att bli färre. I fjol fanns 5 200 färre barn hos dagmamma än år 2002. Det visar Skolverkets statistik som presenteras senare i veckan.

1996 fanns över 110 000 barn hos dagmamma. Nu är den totala siffran nere i under 40 000 barn. Sedan 1990 har antalet barn hos dagmammor minskat med över två tredjedelar.

Skövde är en av många kommuner som drar ned på antalet dagmammor.

– Huvudorsaken är att den helt dominerande andelen av de familjer som efterfrågar barnomsorg frågar efter plats i förskola, säger biträdande skolchefen, Lars Bengtsson.

Viktigt att dagmammor finns kvar
Lugnare miljö och mindre barngrupper är argument för dagmammorna. Fler kompisar, bättre pedagogik och ett mindre beroende av en enda person, tror undervisningsrådet Ulla Nordenstam på Skolverket, är skäl till att allt fler väljer förskola istället.

Hon tycker dock att det är viktigt att alternativet dagmamma finns kvar.

– Jag tror att det kommer att finnas ett forstatt behov av verksamheten och jag kan bara hoppas att den här nedgången inte fortsätter, säger hon.

Finns det något som tyder på en renässans för dagmammorna?

– Nej, det finns ingenting som tyder på det. Minskningen är lika stor varje år, säger Ulla Nordenstam.

I Skövde sparas sex dagmammor in vid halvårsskiftet. Det är något som Skolnämndens ordförande i Skövde, moderaten Göran Lidgren, beklagar.

– Det är ju ett dilemma att vi för den familjepolitik som vi gör i Sverige som ju är väldigt tuff och inriktad på det här med förskola och så vidare och att individerna har väldigt lite valfrihet. Att vi lever i ett sådant system är något som jag innerligt beklagar, säger han.

Ylva Warnborg

I programmet Föräldrarna i P1 klockan 11.03 på Annandag påsk kan du höra mer om dagmammorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".