Centerpartister oeniga om övergångsregler

Centerpartiledaren Maud Olofsson är den partiledare som starkast har profilerat sig mot övergångsregler som begränsar rörligheten för de nya medlemsländerna i EU. Hon menar att det hänger ihop med främlingsfientlighet. Men inte alla centerpartister lika övertygande.

I centerfästet Säffle till exempel, tycker kommunalrådet Halvar Petersson tvärtom att övergångsregler behövs.

– Jag tror att vi behöver det, det är inte bra att Sverige går fram fortare än grannländer gör, utan jag tycker att det är mer riktigt att vi får en mjuk övergång.

Men vad är det som kan hända om vi inte har övergångsregler då?

– Ja, det är klart att vi kan ju drabbas av mindre nogräknade som kommer hit och nyttjar det sociala systemet som vi har, säger Halvar Petersson.

Kritiker finns
Halvar Petersson är kommunalråd i Säffle som är Sverige starkaste centerfäste. Hela 52 procent av väljarna röstade på centern där i kommunalvalet 2002. Hans röst väger så klart tungt i partiet, och han är inte ensam med att gå emot partilinjen i frågan om övergångsregler för de nya EU-medborgarna.

Även om de flesta bland de centerpartister som Ekot talat med stödjer Maud Olofssons linje, så finns en klick kritiker och det pågår en diskussion.

Frågan kanske inte är så enkel som partiledaren velat göra den. Partiledaren Maud Olofsson sa så här i Ekot den sjätte februari, några dagar efter att Göran Persson berättat att han tycker att övergångsregler behövs:

– Vi vet att det finns en främlingsfientlighet här i Sverige. Vi vet att det till och med går att vinna röster på att vara främlingsfientlig, sa Maud Olofsson.

– Men om han väljer den taktiken, så ska han bara titta på Danmark och se, vad är det han släpper fram för någonting? Jo, han släpper fram de främlingsfientliga och han tar inte på sig ledartröjan för att visa respekt för varje individ och varje människa, fortsatte hon.

”Väl kategorisk”
Centerpartiet är ju mycket starkare lokalt än på riksplanet och det finns ett 50-tal centerpartistiska kommunalråd runt om i landet.

Kurt Svensson i Åmål, är en av dem och han tycker att Maud Olofsson gått ut lite väl hårt i frågan om övergångsregler.

– Hon har varit väl kategorisk och har sagt att det inte behöver vara någonting. Folk jag pratar med då blir förvånade över att det över huvud taget var så lättvindigt att komma i åtnjutande av de svenska fördelarna.

Det är inte en så enkel fråga att man kan avfärda den bara?

– Nej, utan jag tror att den bör ses över helt enkelt, säger Kurt Svensson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista