1 av 4
Demonstrationståg till stöd för romer. Foto: Francois Mori / Scanpix.
2 av 4
Två kvinnor i masker föreställande franska ministrar med ditmålade "hitlermustascher". Foto: Scanpix.
3 av 4
Demonstrationståg till stöd för romer genom Paris. Foto: Francois Mori / Scanpix.
4 av 4
Många romer har fått packa och åka. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Stora demonstrationer mot Sarkozys utvisningar

Tiotusentals människor har på över 130 platser i Frankrike i dag protesterat mot Sarkozy-regeringens utvisningar av romer till Rumänien och Bulgarien. Såväl FN som EU har också riktat kritik mot att Frankrike utvisat uppemot 8 000 romer hittills i år.

 | 

Röster i megafoner, banderoller och rader av plakat ropade i dag ut samma budskap: Nej till främlingsfientlighet, nej till rasism och nej till en politik med skampålar och syndabockar!

Platsen Place de la République var smockfull med människor, som fördömde president Sarkozys politik mot romerna. Romer gick i spetsen för demonstrationståget, som också rymde många afrikaner. Kané Moussa från Mali har levt tio år utan papper i Frankrike och är oroad över utvecklingen.

– Vi som kommer från franska kolonier lever under liknande förhållanden som romerna, och det här oroar oss mycket, säger Kané Moussa.

Det finns vissa skillnader. Romerna är EU-medborgare med fri rörlighet inom unionen och denna gång har president Sarkozy i ett tal i slutet av juli särskilt pekat ut romerna som grupp som ska ut ur Frankrike med motiveringen att de är kriminella. EU-kommissionen har riktat kritik för att romerna dras över en kam.

I demonstrationståget gick också Patrick Goymain med kommunistpartiets flagga i handen. Han talar om en stat, som är främlingsfientlig.

Patrick Goymain menar att rasismen ökar runt om i Europa, som på 30-talet, då det också var ekonomisk kris och arbetslöshet. Han anser att Nationella Fronten, Le Pens främlingsfientliga parti, redan finns vid makten i form av Sarkozy och vissa ministrar.

Fackförbund, människorättsorganisationer, socialistpartiet och övriga vänstern ingick bland de olika antirasistiska arrangörerna i dag. Detta blev en försmak på den landsomfattande strejk som blir på tisdag, och den heta protesthöst som väntas följa, där klyftan höger-vänster skärps i Frankrike.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".