dvärgschnauzern Tuva blir undersökt av veterinären.

Utländska veterinärer räddar svensk djurvård

Danska och norska veterinärer har räddat den svenska djurhälsovården. Bristen på veterinärer är fortfarande stor, men tack vare importen av arbetskraft från grannländerna så är situationen nu under kontroll, och i sommar ser situationen bättre ut än tidigare.

– Jag tycker att det är en jättebra marknad för oss veterinärer. Nu har jag möjlighet att få jobb nästan var som helst. Det är många från Norge som söker sig till olika ställen i Sverige, det är väldigt bra, säger norske Mattias Haraldsen som har fått jobb som distriktsveterinär i Dingle i Bohuslän.

Ljusare till sommaren
Veterinärbristen har de senaste åren gjort att både distriktsveterinärer och djursjukhus tidvis tvingats dra ner på servicen, men nu börjar det ljusna något.

Sommaren som brukar vara den värsta perioden ser i år bättre ut än på flera år säger Per Andersson som är personalrekryterare på Jordbruksverket.

– För två år sedan var det riktigt akut. Då hade vi väldigt svårt att bemanna inför sommarvikariaten, men nu ser det betydligt ljusare ut för oss.

Räddar importen av veterinärer situationen i Sverige?

– I mångt och mycket. Men sedan har vi också märkt ett ökat intresse från de svenska veterinärstudenterna under en tvåårsperiod, som gör att vi ser ut att kunna lösa situationen på ett betydligt bättre sätt än förut.

Rekryteringsresor i Danmark
Uppskattningsvis drygt 50 utländska veterinärer är just nu anställda i Sverige på vikariat eller fasta jobb, och inför sommaren räknar bara Jordbruksverket med att anställa ett 30-tal ytterligare med hjälp av till exempel rekryteringsresor till Danmark.

I väntan på att det utökade platsantalet på veterinärlinjen ska börja ge resultat.

– Det känns så. Efter den här kallduschen för ett par tre år sedan känner vi oss mer beredda, vi har jobbat ganska aktivt för att kunna lösa situationerna, säger Per Andersson på Jordbruksverket.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".