Blair försvarar USA:s militära aktioner i Irak

Den brittiske premiärministern Tony Blair beskrev på söndagen Irak som en ”historisk kamp” som den USA-ledda koalitionen måste vinna. Blair, som ska träffa den amerikanske presidenten nästa vecka, uttalade sitt stöd för den amerikanska militärens aktioner i Irak.

I en artikel för söndagstidningen The Observer skriver Tony Blair att om den USA-ledda koalitionen skulle misslyckas i Irak, så skulle hoppet om frihet och religiös tolerans i Irak kvävas, diktatorer skulle jubla och fanatiker och terrorister triumfera.

Försvar för USA
Blairs artikel är ett passionerat försvar för vad han kallar den historiska kampen i Irak.

Det uppblossade våldet påverkar inte hela landet och de flesta irakier är emot motståndsgrupperna, skriver Blair. När motståndsattacker tvingar de amerikanska styrkorna att försöka återställa ordningen så kallas det amerikansk brutalitet.

Men samtidigt som Blair säger sig besluten att fortsätta stå sida vid sida med amerikanerna i Irak, så rapporterar Londontidningarna på söndagen om växande kritik mot den amerikanska militärens taktik från brittiska militärer och politiker på hög nivå.

Britterna vill ha mer inflytande
Alla uttalar sig anonymt, någon offentlig kritik hörs inte, men brittiska befälhavare i Irak talar till exempel om ”aggressiva amerikanska metoder,” av ett slag som brittiska styrkor aldrig skulle ta till.

Krav hörs på att Blair, när han träffar George Bush på fredag, både skall uppmana till mer återhållsamhet från amerikanskt håll och kräva att britterna, som USA:s närmaste och tyngsta allierade, ska ges större inflytande över beslutsfattandet i Irak.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".