Norrmän köper gärna svensk mat

Norrmännen köper allt mer svensk mat. Svenska politiker brukar knorra över de höga tullsatserna i Norge. Men förra året så ökade matexporten med 12 procent och svenska Exportrådet ser positivt på framtiden för svenska livsmedel i vårt grannland.

Pär Bartholdsson är handelsskreterare vid Exportrådet i Oslo.

– Vi tror att en av de bidragande faktorerna är de gränshinder som har funnits för livsmedel från Sverige och EU-länder successivt tas bort. Norska konsumenter har ett intresse av svenska matvaror och svenska företag uppmärksammar att det finns en stark närmarknad med en stark köpkraft, säger han.

Höga tullavgifter
Svenska företag och politiker brukar klaga över att det är svårt att exportera matprodukter till Norge, eftersom landet är ett av de i världen med högst tullavgifter.

Värdet av matexporten ökade med 12 procent till nästan 3 miljarder svenska kronor förra året. Det visar preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån i Sverige.

Det är bland annat knäckebröd och godis som norrmännen köper från Sverige. I statistiken ingår också öl och vin från svenska företag.

Växande marknad för svenska produkter
Pär Bartholdsson tror på en större marknad för svenska produkter i Norge nu. Efter förhandlingar med EU så har Norge gått med på att sänka flera av tullsatserna på matprodukter från den första juli. Det gäller bland annat margarin, glass och sylt.

– Jag tror att det på sikt kommer att bli ett betydligt uppsving från svensk sida vad gäller export till Norge. Skälet är ju att i och med utvidgningen av EU, att Norge blir en mer perifer marknad ur ett EU-perspektiv, säger Pär Bartholdsson. 

– Det tvingar den norska gränshandelspolitiken att förändras, vilket kräver att de i högre utsträckning öppnar upp för EU-export till Norge. Det är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta med sin export av till exempel fisk till EU, fortsätter han.

Totala exporten på samma nivå
Den totala svenska exporten av alla varor till Norge låg på samma nivå förra året som året innan, 69 miljarder svenska kronor, enligt SCB.

Exporten höll i sig, trots farhågor om att den skulle minska när norska kronan försvagades och svenska varor inte blev lika billiga för norrmännen som tidigare.

Norge är fortfarande Sveriges tredje största exportland efter USA och Tyskland.

När det gäller den andra vägen så är Sverige det land som Norges exporterar allra mest till, bland annat olja och fisk. Norska exporten till Sverige ökade förra året.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista