Nya rön kan göra det lättare att behandla hudcancer

Svenska forskare har för första gången visat att långvarig inflammation är en viktig mekanism i uppkomsten av hudcancer. Det är ett viktigt fynd eftersom det ger möjlighet till ett nytt angreppssätt mot cancersjukdomen där både tumörceller och inflammatoriska celler kan attackeras.

Professor Rune Toftgård vid Novum, Karolinska institutet, har lett studien och berättar om upptäckten.

– Det finns ju i en del andra tillstånd där man har en så att säga kronisk inflammation, att det leder till en ökad cancerrisk. Normalt sett är ju inflammationen kroppens försvarsreaktion som är väldigt positiv, men om den blir för långvarig så får den också negativa effekter.

En långvarig inflammation i huden, som till exempel vid bensår, kan leda till att det utvecklas cancerceller. Det har forskarna tagit fasta på och konstaterar nu att inflammation är nödvändigt för att hudcancerformen skivepitelcancer ska uppstå.

Lättare att behandla
Idag behandlas hudcancer framförallt med kirurgi genom att man skär bort tumören. Men den nya kunskapen betyder att man får fler sätt att angripa cancern, säger Rune Toftgård, och det blir lättare att behandla sjukdomen.

– Ja det tror jag definitivt. Och det är ju något som gäller generellt för cancerbehandling idag och att man vill satsa på kombinationsbehandlingar, där man slår mot flera mekanismer samtidigt.

Viktigt skydda barnen från solen
När man solat sig för mycket blir huden lätt röd och inflammerad, men man behöver inte oroa sig för cancer, enligt Rune Toftgård, om det inte sker för ofta.

– En enstaka gång behöver ju inte vara så speciellt farligt. Vi vet ju från stora epidemiologiska studier att när det gäller två av formerna av hudcancer, nämligen melanom och basalcellscancer, så tycks ju att bränna sig kraftigt under barnaåren vara en risk och det ska man skydda sina barn ifrån, säger professor Rune Toftgård.

Studien har finansierats genom svenska Cancerfonden och det amerikanska National Institutes of Health.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista