"Tumultet i Skandia styrelsens ansvar"

På torsdag i veckan efter påsk är det bolagsstämma i Skandia och bland annat en ny ordförande ska väljas. Bernt Magnusson är den kandidat som storägarna har bestämt sig för. Samtidigt slutar Björn Björnsson som tillfälligt fick hoppa in mitt i tumultet för några månader sedan.

Vi får nog aldrig reda på sanningen om vad som egentligen hände i Skandia, säger han.

– Hela sanningen lär man aldrig riktigt få reda på, hur det gick till i styrelserummet under de här åren. Det är väldigt många personer som har varit involverade och det väcker väldigt starka känslor. Jag tror aldrig att utomstående får riktigt hela bilden klar för sig. Alla de här problemen som Skandia fick, beror ju på någonting, säger Björn Björnsson.

– För mig, när man pratar om skuld och sådana saker så är det ett delat ansvar mellan ägare, styrelse, företagsledning och revisorer. Men det är klart att i det i det här sammanhanget, i min värld, i styrelsen som har det största delen i det gemensamma ansvaret. Det är ingen som kan svära sig fri, säger han.

Tycker du att det har kommit fram riktigt, med styrelsens ansvar? Har inte den frågan glidit undan lite?

– Ja, kanske du har rätt, lite grann i det hela. Det finns ingen absolut sanning. Men det är ju också så här att; om de här missförhållandena hade uppdagats tidigare när de gamla styrelserna faktiskt satt, då tror jag att den här frågan hade blivit mycket mer aktuell än idag.

När det gäller själva verksamheten så har Skandia gått relativt skadeslös under den här skakiga tiden. Undantaget är just Sverige.

– Det är klart att det gångna året, alla händelserna, har påverkat affärsverksamheten, framför allt hemma i Sverige och det är en rimlig gissning att marknadsandelarna kommer att utveckla sig negativt under det första kvartalet i vart fall innevarande år. Det får vi leva med, men ju fortare vi kan åtgärda det, desto bättre. Men vår internationella verksamhet har inte påverkats av problemen hemma i Sverige, säger Björn Björnsson.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".