Olika tolkningar av ökat antal varsel

Elektronikföretaget Flextronics varslar 350 anställda om uppsägning och i hela landet varslades över 6 500 människor om uppsägning i mars månad vilket var fler än i mars förra året. Vad de ökande varseltalen egentligen innebär tolkas på olika sätt.

Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen, är bekymrad.

– Det är klart att man ska vara orolig över att varselsiffrorna fortfarande är så höga. Inom vår del av industrin har vi drygt tusen varsel i månaden och det mot bakgrund att vi har haft höga varselsiffror i över tre år. Det är klart att det är oroande att vi inte ser någon vändning och vi har ju inte heller sett någon vändning i nedgången av sysselsättning, säger han.

Men för bara en månad sedan pekade Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, på en ljusning på arbetsmarknaden, att det faktiskt är färre och färre människor som varslas om uppsägning.

Ams-direktör optimistisk
Trots att den uppgiften motsägs av de allra senaste siffrorna, så är Ams generaldirektör Anders L Johansson optimistisk.

– Nu när konjunkturläget ändå rör sig i rätt riktning och vi har fått en högre ekonomisk tillväxt, så är det vår bedömning att vi på lite sikt ska se lägre varseltal. Dels har vi haft en, om än måttlig, minskning jämfört med vårperioden och höstperioden både 2002 och 2003, om vi tittar över kvartalen. Det är svårt att gå på bara en månad. Nu har vi fått högre tal i mars månad och inte minst beror det på att vi har haft stora varsel i Kalmar län, säger han.

Om konjunkturen fortsätter uppåt tror Anders L Johansson att det kommer att bli fler jobb vid årsskiftet och att varslen kommer att minska från och med nu.

Ökad produktion krävs
Men Anders Rune på Teknikföretagen litar inte på att ekonomin kommer att förbättras så mycket som det behövs.

– Tillväxten är för låg för att vi ska vända sysselsättningen. Det gäller i alla fall industrin. Vi måste ha en ordentlig produktionsökning för att det ska bli fler jobb netto. Det fordras för det första bättre konjunktur men ur svenskt perspektiv fordrar det också att vi har bra förutsättningar för att företagen ska känna trygghet, investera och utveckla verksamheten i Sverige och inte vänder sig åt andra håll, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".