Brasilien tvivlar på presidentens ekonomiska politik

I år är det meningen att Brasiliens ekonomi äntligen ska lyfta. Det har president Luiz Inacio Lula da Silva lovat. Men även om alla hoppas att han har rätt, så är det allt färre brasilianare som tror det.

Under årets första månader har Lulas popularitetssiffror rasat från över 65 procent till omkring 50 idag och april kan innebära ytterligare ras.

Våg av jordinvasioner
April ska bli en röd månad har de jordlösa böndernas rörelse förklarat.

Just nu pågår en våg av jordinvasioner över hela Brasilien. Över 15 000 familjer deltar i ockupationskampanjen men det är många fler grupper som protesterat mot regeringen, och fram förallt, dess ekonomiska politik. Såväl poliser som industriarbetare och studenter har protesterat.

Ledare för Lulas eget Arbetarparti har till och med krävt att han ska avskeda sin finansminister, Antonio Palocci, också han från Arbetarpartiet.

Goda möjligheter att lyckas
Lula har avfärdat kritiken som orättvis.

”De vill att vi på 500 dagar ska göra det som andra inte gjort på 30 år”, sa han nyligen.

Många experter från internationella finansorganisationer ger Lula rätt och menar att Brasilien nu, efter de reformer som Lula genomfört, har goda möjligheter att gå in i en längre period av hög ekonomisk tillväxt.

Något som skulle ha stor positiv betydelse för hela Latinamerika. Men några garantier finns inte.

Jordlösa ska få mark
Att Lula är orolig visas av att jordbruksministeriet nyligen exproprierade omkring 50 000 hektar jord som ska delas ut till jordlösa. Planen är att 115 000 familjer ska ha fått jord till slutet av året.

Om Lula kan hålla det löftet och ekonomin samtidigt börjar växa på allvar, så kommer hans popularitet snart att växa igen.

Om inte, så kan det snart bli nödvändigt att på nytt använda ordet kris när man talar om Latinamerikas största land.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista