Slarv med remisser ska granskas

Varje år drabbas ett hundratal patienter i landet av att det slarvas med deras remisser. Sjukhusens ibland bristfälliga rutiner gör att remisserna sorteras fel eller glöms bort. Socialstyrelsen har reagerat och ser nu över remisshanteringen runt om i landet.

En som drabbades av slarvet var Solbritt Jakobsson. Hennes remiss försvann i fyra månader och hittades först när hon ringde till sjukhuset i Gävle, berättar hennes man Bengt.

– Jag fick henne att ringa in till röntgen. Hon fick uppge sitt namn och personnummer men hon fanns inte med på några listor. Hon var helt bortglömd. Helt borttappad i hela systemet, säger Bengt Jakobsson.

61-åriga Solbritt Jakobsson från Norrsundet norr om Gävle dog i cancer förra sommaren. Kanske hade hon levt längre om inte hennes röntgenremiss hade slarvats bort. Fyra månader värdefull tid gick till spillo.

Hundratals försvinner
Solbritts fall är långt i från det enda. Varje år försvinner hundratalet remisser på landets sjukhus, bara Uppsala och Falun hade 38 försvunna remisser förra året och 114 misstänkta fall av remisslarv.

Det är allvarligt, säger Lena Gabrielsson, tillsynschef på Socialstyrelsen.

– Vi har tyckt oss märka en ökad anmälningsfrekvens när det gäller brister i remisshantering. Det leder ofta till fördröjd diagnos eller utebliven diagnos. Det är väldigt allvarligt, framförallt när det handlar om cancerdiagnoser, anser Lena Gabrielsson.

Flera sjukhus granskas
Socialstyrelsen granskar nu flera sjukhus i landet. Sahlgrenska i Göteborg är avklarat och Örebro och Uppsala står på tur. I höst ska nya förbättrade föreskrifter om remisshanteringen vara klara.

Detta gläder Gunilla från Sandviken. Hennes cancersjuke man Owe fick sin operation försenad eftersom remissen kom på villovägar i nästan två månader.

– Det är bra att de gör det. Man vill ju inte att fler ska bli drabbade. Det har varit psykiskt jobbigt och man har gått och funderat på vad det har varit. Man har inte velat tro att det var en hjärntumör. Någonting måste de göra, säger Gunilla.

Johan Adolfsson, SR Gävleborg
johan.adolfsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista