Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Resistenta bakterier sprids i Stockholm

Publicerat tisdag 13 april 2004 kl 05.42

Epidemin av bakterier som står emot antibiotika är inte under kontroll i Stockholms läns landsting. Rutinerna för provtagning, hygien och information är för dåliga och nu krävs en snabb skärpning. Det konstaterar två oberoende smittskyddsexperter i en rapport som landstinget beställt. Nu får landstinget kritik av Socialstyrelsen för sin hantering av problemen.

– Vi ser mycket allvarligt på det. Det är ett stort problem i Stockholm och det kan sprida sig till övriga landet, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell.

Antalet upptäckta fall av patienter som smittats med motståndskraftiga bakterier, mrsa, ökar månad för månad i Stockholm och före jul bad landstinget två smittskyddsexperter att kartlägga problemet.

Flera brister orsaken
Bilden de ger i sin nya rapport är inte nådig. Det talas om bristande samordning, dålig hygien, felaktig provtagning och olika namn på bakteriestammar vilket gör situationen förvirrad.

Det finns ingen fullständig statistik över smittade patienter eller drabbade kliniker.

Idag räknar man med 550 kända smittbärare, men man kan inte isolera de som skulle behöva det, eftersom det saknas såväl platser på infektionsklinikerna som enkelrum på sjukhusen.

Grundläggande säkerhetsfråga
Enligt Socialstyrelsens chef Kerstin Wigzell finns bara en lösning.

– Det är uppenbart att det behövs investeringar. Jag inser att det är smärtsamt för landstinget, men det här är en grundläggande patientsäkerhetsfråga, att man inte ska bli sjukare av vården än man var innan.

Fler vårdplatser krävs
Socialstyrelsen kräver nu av landstinget att man ska utbilda all personal som arbetar med mrsa-patienter, att man ska förbättra samordningen och hygienen och inrätta fler vårdplatser.

Men frågan är om det räcker eller om epidemins utveckling redan gått för långt.

– Då får vi skärpa det ännu mer. Det finns naturligtvis inga meningsmotsättningar mellan landstinget och oss om allvaret i det här och jag är övertygad om att den här rapporten nu kommer att göra att de också inser att man måste vidta en rad åtgärder omedelbart, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell.

Bör man som patient i Stockholms landsting vara orolig för att bli smittad av de motståndskraftiga bakterierna?

– Nej, det tror jag inte av det skälet att både landstinget och personalen nu också oroar sig för detta, så man kommer att vara mycket försiktigare och hantera det här bättre. Men däremot tror jag att jag själv som patient skulle ställa frågan: hur säkrar ni det här?

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".