Behåller bosättningar.

Israel behåller stora bosättningar

Israel kommer att behålla sina stora bosättningar på Västbanken. Det beskedet gav den israeliske premiärminister Ariel Sharon sent på måndagskvällen, precis före sin avresa till USA där han ska diskutera bland annat just bosättningar med president Bush. Bush har just träffat Egyptens president Mubarak i vad som ses som en amerikansk diplomatisk offensiv i Mellanöstern.

Nästan i skuggan av, men med direkt koppling till den turbulenta situationen i Irak, försöker Vita Huset nu öka trycket för att få fart på fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Måndagens besked från Ariel Sharon var därför inte vad president Bush ville höra.

Den israeliska premiärministern slog alltså fast att Israel tänker behålla sina stora bosättningar på Västbanken, och att de dessutom kommer att utökas.

Den palestinska reaktionen var att Sharon med uttalandet stängt dörren för fredssamtal.

Försvårar USA:s lösning
I USA säger Mellanösternkännare att president Bushs försök att hitta en lösning nu blivit än svårare. På onsdag ska han träffa den israeliska premiärministern i Vita Huset och frågan om de omstridda bosättningarna kommer då högt på dagordningen. Men det handlar inte bara om de som Israel tänker behålla utan även de i Gazaområdet som israelerna sagt sig vara villiga att lämna.

Det senare beskedet välkomnades av Egyptens president Mubarak, som träffade Bush på måndagen för att diskutera fredsprocessen.

Alla tillbakadraganden uppskattas, sa Mubarak. Men både han och president Bush, gjorde klart att de måste ingå i en bredare plan för Mellanöstern, där en separat palestinsk stat är en avgörande del.

Pressad Bush
De båda presidenterna diskuterade vid sitt möte också läget i Irak. En oroad Mubarak sa att det är viktigt att FN får en mer central roll i processen att göra Irak självständigt igen.

Bush är under hård press på hemmafronten, både när det gäller utvecklingen i Irak och i utredningen kring vad han visste om terrorhoten från al-Qaida före attackerna den 11 september 2001.

Den amerikanske presidenten tänker därför natten till onsdag, svensk tid, ge en av sina få större presskonferenser. Just nu tycks den amerikanska allmänheten vänta på många svar.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".