Konkurserna ökar igen

Företagskonkurserna ökar igen i Sverige. Över 700 företag gick omkull i mars, en ökning med 9 procent jämfört med samma månad i fjol. Men det finns ändå ingen anledning att vara orolig, enligt tillsynsmyndigheten i konkurser vid Kronofogdemyndigheten.

Fredrik Benndorf, chef för tillsynsmyndigheten i konkurser i Stockholm är inte oroad.

– Jag ser inte någon tendens till att konkurserna skulle öka som under den ekonomiska krisen på 90-talet. Det är inte alls den typen av konkurser heller. Då var det både stora finansföretag och fastighetsbolag som gick i konkurs. Så är det inte nu.

Det finns en hel del att läsa i kreditupplysningstidningen Justitia för den som är intresserad av företagandets baksida. För efter en nedgång i antalet konkurser så är det återigen fler företag som går omkull. Enligt kreditupplysningsföretaget UC handlar det om en ökning med 9 procent i mars, jämfört med samma månad förra året.

De flesta och största konkurserna sker i Stockholm, där tillsynsmyndigheten vid Kronofogden övervakar att konkursförvaltarna sköter sig och att pengar som ibland ändå finns kvar delas ut till de fordringsägare som ska ha dem. Oftast handlar det om staten, säger Fredrik Benndorf.

– I många fall är det skatteskulder som är aktuella i de mindre konkurserna.

Men även om det återigen är fler företag som går omkull så handlar det enligt Fredrik Benndorf ofta om små bolag som knappt har någon verksamhet. Små taxiåkerier och mindre byggbolag är två exempel på vanliga företag som tvingas lägga ned, men några stora obetalda skulder likt dem som flöt upp under krísen på 90-talet finns inte längre, säger han.

– Det är ju visserligen sant att konkurserna ökar procentuellt sett, men det är ju inga stora konkurser. Det är mindre konkurser, ofta tillgångslösa.

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista