Lektion i internatskolan i Solo.

Elever fostras till USA-hat

Femtonårige Mohammed som studerar vid en islamisk internatskola i Indonesien kan gärna tänka sig att kämpa mot amerikaner i Afghanistan eller Irak. Han är elev vid en skola som pekats ut som en plantskola för islamistiska aktivister, och som grundades för 30 år sedan av imamen Abu Bakhar Bashir.

Bashir, som är fängslad i Jakarta, har pekats ut som inspiratör till terrorhandlingar i Indonesien. Några av dem som har dömts till döden eller fått livstidsstraff för terrordådet på Bali för ett och ett halvt år sedan har studerat på hans skola.

Al Mukmin-skolan ligger i ett avgränsat inhägnat lugnt område i utkanterna staden av Solo på mellersta Java, omkring åttio mil öster om Jakarta. Här studerar 1 700 elever, pojkar för sig och flickor för sig. Sällan möts de, höga murar och stängsel skiljer dem åt.

Lektionen som jag besöker handlar om pedagogik, om att lära ut islam. Jag samtalar med 15-årige Muhammed som avverkat ett läsår på internatskolan och räknar med att ha sin examen klar om fyra år. Han sitter klädd i skolans rena vita skjorta på lektionen när jag talar med honom. Förutom de religiöst inriktade studierna studerar han arabiska och engelska.

– Islam är väldigt viktigt i våra liv, islam för oss på rätta vägar. Vi kanske kan komma till paradiset om vi är goda muslimer, säger Muhammed.

Islam den dominerande religionen
I Indonesien är 88 procent av befolkningen muslimer, men landet styrs sekulärt. Långt ifrån alla muslimer utbildas i strikt islamiska skolor. Efter bombdådet på Bali för ett och ett halvt år sedan när 202 människor dödades har extra sökarljus riktats mot islamister i Indonesien som genomfört eller stöder terroraktioner.

Skolan Al Mukmin grundades 1972 av Abu Bakhar Bashir som fängslades strax efter Balidådet. Han har fällts för medverkan vid andra terrordåd men inte för det som skedde på Bali.

Vill angripa USA
15-årige Muhammed ser USA som ett hot mot världsfreden och är kritisk till USA:s roll i Afghanistan och i Irak.

– Jag är intresserad av vad som pågår. Jag hoppas att kunna delta i kriget och angripa amerikanerna, säger han.

Tre av de som dömts antingen till döden eller till livstids fängelse för Balidådet har för ett antal år sedan fått en del av sin utbildning här.

Lars Gunnar Erlandson, Solo, Indonesien
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".