Positiv aktiemarknad i USA inför rapporter

Kurserna på New York-börserna steg igår, måndag - Dow Jones-index steg med 0,7 procent och Nasdaq gick upp med 0,6 procent. En av orsakerna är att handlarna räknar med många postiva besked i den rapportflod som kommer igång på allvar i USA idag.

Vinstvarningen från Nokia för en vecka sedan skakade visserligen om börshandlarna även här i USA, men i grunden är marknaden alltså optimistisk när det gäller företagens rapporter för första kvartalet i år.

I genomsnitt väntas vinstförbättringar på mellan 17 och 20 procent jämfört med samma period förra året - den amerikanska ekonomin förbättras stadigt, enligt analytikerna, och bortsett från just Nokia är det få större företag som har varnat för att de inte kan leva upp till sina förväntade vinster.

De närmaste dagarna kommer bland annat IBM, Intel, Bank of America och Sun Microsystems med vad marknaden tror blir intressanta och positiva besked.

Efter några tunga år har ju efterfrågan ökat igen, och enligt åtminstone vissa bedömare har nödvändiga rationaliseringar gjorts på många håll, men företagens stigande vinster beror också på att lönerna kan hållas nere eftersom arbetslösheten fortfarande är relativt hög. Ett förhållande som kommer att ändras i takt med att sysselsättningen börjar ta fart igen.

Men även om marknaden är optimistisk, finns det fortfarande terrorhot och krig som två viktiga negativa faktorer att väga in och rapporteringen om problemen i Irak dominerar naturligtvis amerikanska medier. Och som en handlare uttrycker det i tidningen USA Today, även vi investerare är oroliga för att USA är på väg att hamna i ett nytt Vietnam.

Och att den världspolitiska oron spelar en stor roll på marknaden visade sig bland annat på Nasdaq igår då aktier i just säkerhetsföretag var de som procentuellt gick bäst.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".