Allt fler vakter runt svenska företag

Svenska företag har ökat sitt säkerhetstänkande som en direkt följd av mordet på Anna Lindh, men också på grund av ett flertal uppmärksammade våldsbrott den senaste tiden. Det har visat sig på vårens bolagsstämmor i de stora företagen.

På Ericssons bolagsstämma i Globen i förra veckan var det uppenbart för alla som ville se att kontrollen var noggrannare och strängare än vanligt.

Vakter i snart sagt varje hörn och på bänkraderna närmast scenen, där de viktigaste personerna från företaget paraderade, satt det män med spejande blick och med öronsnäckan diskret dold.

– Det är ingen tvekan om att svenska företag har trappat upp sitt säkerhetstänkande, säger Tommy Svensson, säkerhetsexpert på Näringslivets säkerhetsdelegation.

Flertalet av de storföretag som hållit sina bolagsstämmor i vår har alla ökat säkerhetsnivån. En handfull av dem säger till Ekot att det de mest har beredskap för, inte i första hand är terrordåd, utan mer det spontana och oprovocerade våldet, som kan utlösas till exempel av ett högt tonläge i debatten om höga direktörslöner och bonusar.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".