Estland förkastar Perssons kritik mot skattepolitiken

Statsminister Göran Perssons upprepade kritik av skattesystemen i framför allt Estland väcker allt mer uppmärksamhet. Bland annat i Finland, men framför allt i de baltiska länderna.

En av dem som reagerat mot bland annat Perssons antydningar om att EU-pengar i Estland skulle kunna komma att användas till att hålla skatterna nere är ekonomiministern Meelis Atonen.

– Perssons kritik av oss är inte vidare snäll, säger han.

Nej, Estlands ekonomiminister Meelis Atonen, en ung och uppåtstigande stjärna inom landets borgerliga regering, är inte nådig i sitt förkastande av statsminister Göran Perssons ideliga fördömanden av lågskattepolitiken i Estland och i andra nya EU-medlemsstater.

Ingen progressiv skatt för rika
Det stöd som Estland kan uppbära av EU, säger Atonen, går inte till att upprätthålla vårt skattesystem. Systemet bygger på 26 procent rakt av i både företagsskatt och inkomstskatt för alla. Om några år blir den kanske 20 procent.

Ingen progressiv skatt för dem som är rikare alltså, vilket Göran Persson efterlyste senast för ungefär två veckor sedan bland annat i en finländsk tidningsintervju.

Konkurrens eller gemensam skatteordning
Faktum är att inte heller statsminister Matti Vanhanen (c) i högskattelandet Finland, förstår Göran Perssons utspel.

”Det verkar som om Sverige inte riktigt definierat vad man är ute efter”, sade Vanhanen i förra veckan. Antingen skall det råda skattekonkurrens mellan EU-länder, vilket Finland accepterat och bland annat sänkt sin företagsskatt, eller så bör man i konsekvensens namn förorda en gemensam skatteordning för hela EU, anser Vahnanen.

Skattepolitisk kamp väntar
Också estniske ekonomiministern Meelis Atonen poängterar dessa två olika attityder.

– Sverige tycks på oklara grunder vilja bromsa den skattekonkurrens som råder inom EU. Finland accepterar att olika länder kan ha olika skäl för sina skilda skattesystem, säger Meelis Atonen och menar att det kommer att bli en verklig skattepolitisk kamp inom det utvidgade EU.

Bengt Lindroth, Tallinn
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".