Barn kan få två mödrar

Om lesbiska skulle få rätt att inseminera på sjukhus i Sverige, skulle barnet rättslig sett få två mödrar, istället för en far och en mor. Det har justitiedepartementet kommit fram till i en intern utredning.

I den utredning som för fyra år sedan föreslog att homosexuella ska få adoptera föreslogs också att lesbiska skulle få inseminera på sjukhus.

Oklart om föräldraskap
Regeringen ville dock inte ta ställning till förslaget om insemination eftersom den tyckte att fanns flera oklarheter om vad som skulle hända med föräldraskapet. Därför behövde utredningen kompletteras.

Anne Kuttenkeuler, kansliråd på justitiedepartementet, har gjort en intern utredning och kommit fram till att om lesbiska par ska tillåtas insemination på sjukhus skulle den andra kvinnan, alltså partnern eller sambon till den kvinnan som fött barnet, automatiskt bli mor till barnet.

Barnet får alltså i rättslig mening två mödrar och ingen far. Precis som vid annan insemination idag kan barnet få veta vem som är den biologiske fadern när barnet blir 18 år.

Förslag ut på remiss
Däremot, om paret valt att göra insemination utomlands, eller för egen hand, skulle partnern eller sambon inte automatiskt bli mor till barnet, enligt förslaget. Den andra kvinnan skulle, som idag, kunna ansöka om att få adoptera barnet.

Nu ska frågan ut på remiss innan det kan bli aktuellt med någon proposition i frågan om lesbiska ska få rätt att inseminera på sjukhus.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".