Svenskarna kvar på terrorlista

USA vill fortfarande inte ta bort namnen på de tre svenska medborgare som pekats ut på FN:s terrorlista. Det innebär att FN-sanktionerna mot de tre kvarstår. Svenska UD informerades om USA:s fortsatta vägran på fredagen.
Det visar sig också, enligt uppgift från diplomatiska kretsar till Ekot, att det inte bara är USA som motsätter sig svenskarnas önskan att tas bort från listan. Även Ryssland och Storbritannien vill ha namnen kvar. Via sina advokater har svenskarna krävt att FN:s sanktionskommitté ska ta bort deras namn från listan. Advokat Tomas Olsson, som företräder svenskarna som pekats ut och fått sina tillgångar frysta, anser att USA nu är näst intill förpliktigat att redovisa skälen för att de tre ska vara kvar på listan. USA:s finansdepartement har tidigare vid kontakter med svenska ambassaden sagt att varje enskilt fall på terrorlistan skulle hålla för granskning i amerikansk domstol.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".