Enron-kris når Vita Huset

Det amerikanska justitiedepartementet uppmanade natten till lördagen Vita husets stab i Washington att spara alla dokument som gäller den kollapsade energijätten Enron.
Flera av personerna i företagsledningen misstänks ha vetat om bolagets problem och plockat ut stora egna vinster innan Enron gick omkull. Bolaget har också varit den viktigaste bidragsgivaren till president George Bushs valkampanj. Justitieminister John Ashcroft har fått valbidrag från Enron och därför förklarat sig jävig vad gäller utredningen av Enrons affärer. Det Texas-baserade energibolaget konkurs den 2 december ifjol är den största hittills i USA. Justitiedepartementet och den federala polisen, FBI, undersöker konkursen, som ledde till att 1000-tals anställda miste både arbetsplatser och pensioner. När företaget stod som högst på börsen noterades bolagets aktie i nästan 90 dollar - i slutet av november var noteringen mindre än 1 dollar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista