Ny rättegång mot Mijailovic inom fem veckor

Mijailo Mijailovic överklagade på tisdagen tingsrättens dom på livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Mijailovic och hans advokat Peter Althin yrkar på att han helt ska frias från ansvar för mord.

– Jag menar att det inte är visat att han har haft uppsåt att döda och det är det som påstås och det är det som tingsrätten har kommit fram till, säger Peter Althin.

Vilka är bristerna i tingsrättens dom?

– Den stora bristen är, påstår jag, att tingsrätten utgår ifrån att han har sett Anna Lindh när han traskade runt på NK en bra tid före själva angreppet. Det finns det ingen bevisning för över huvud taget, säger han.

Inga bevis för när Mijailovic såg Lindh
Enligt Peter Althin var Mijailovic desperat. Han kände sig förföljd och dådet var en impulshandling. Han såg Anna Lindh och gick till attack

Överåklagare Agneta Blidberg håller med om att det inte gått att visa när Mijailovic upptäckte Anna Lindh.

– Han har sett henne inne på NK, men när har vi inte kunnat klarlägga och inte heller bestämt exakt tidpunkt för, säger hon.

Så det är inte så konstigt att man riktar in sig på just den biten när man försöker hitta en svag punkt?

– Nej, han tolkar de skälen och vi tolkar dem på ett annat sätt, så är det.

Att det blev ett överklagande hade Agneta Blidberg räknat med eftersom det är ett allvarligt brott och ett allvarligt straff.

Ny prövning
Tingsrätten gick på åklagarnas linje och godkände inte att Mijailovic, som han själv sa, skulle ha varit styrd av inre röster. Men det har inte kunnat visas att det inte är så, anser advokat Peter Althin.

Han begär också att hovrätten redan nu ska begära att Socialstyrelsens rättsliga råd prövar den rättspsykiatriska undersökningen. Den visade att Mijailovic inte var allvarligt psykiskt störd och att han kan dömas till fängelse.

Men enligt Peter Althin finns det utrymme för tveksamheter och han vill ha en ny prövning av landets främsta experter.

Helt ny besättning i hovrätten
När det gäller både brottsrubricering och straff ser han flera skäl för hovrätten att göra en annan bedömning än tingsrätten.

– Att det är en helt ny besättning nu. Det är fler jurister, det är även lekmän i hovrätten som ska göra sin bedömning och jag hoppas och utgår ifrån att de gör en annan analys av det material som redan nu finns, säger Mijailo Mijailovics advokat Peter Althin.

Förhandlingarna i hovrätten måste inledas inom fem veckor.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".