Elever nöjda men stressade i skolan

Trots många problem i skolorna, att till exempel elever är stressade, visar en undersökning från Skolverket att det skett förbättringar i skolorna. Fler elever trivs och känner sig trygga i skolorna än för några år sedan och fler elever än förut tycker att lärarna är bra på att undervisa.

Susanne Josefsson, Nathalie Dursun och Valeria Uribe går första året på S:t Eriks gymnasium i Stockholm.

– Vissa är det. Kanske inte alla, ibland är det många saker man inte förstår. Men det mesta förstår man, säger Susanne Josefsson.

– Man känner sig bekväm med dem. Inte med alla men med de flesta i alla fall, säger Nathalie Dursun.

– Jag har pratat med min lärare om mina privata problem och hon har kunnat förstå och hjälpa mig, säger Valeria Uribe.

Bättre relationer
Skolverkets attitydundersökning, som mäter vad elever, lärare och föräldrar tycker, visar att det skett flera förbättringar inom skolorna de senaste åren.

Till exempel tycker fler 71 procent av eleverna att lärarna är bra på att undervisa. För tio år sedan var det 58 procent som tyckte det.

Över huvud taget visar den på bättre relationer nu mellan elever och lärare. Nu kan 8 elever av 10 prata med sina lärare om problem. För tio år sedan kunde bara varannan elev tänka sig att göra det.

Fler elever, 96 procent, känner sig också tryggare i skolan och färre känner sig mobbade nu än för tre år sedan, en minskning från 4 till 3 procent av eleverna.

Allvarliga problem kvar
Sammantaget alltså en del förbättringar, men fortfarande finns allvarliga problem.

Mobbning och vantrivsel är inte borta och förra undersökningens ökning av elevernas stress finns kvar.

Varannan flicka känner sig alltid eller nästan alltid stressad i skolan.

Emelie Lodén läser samhällsprogrammet på gymnasiet i Falkenberg.

– Jag och mina klasskompisar känner att det är för mycket att göra. Att man får huvudvärk och ont i magen. Så man känner igen sig i det där, säger hon.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se
Håkan
Widman, SR Halland
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista