Ringholm försvarar försenad EU-avgift

På tisdagen fick finansminister Bosse Ringholm, inför Konstitutionsutskottet, svara på varför Sverige betalade in avgiften till EU för sent. Denna försenade inbetalning kostade skattebetalarna nästan 13 miljoner kronor och Ringholm försvarade sig med att alla andra alternativ varit värre.

– Det som skadade den svenska ekonomin och budgeten minst var att göra den här tredagarsförskjutningen av EU-avgiften, säger Bosse Ringholm. 

Sveriges avgift till EU förra året var drygt 20 miljarder kronor. Drygt 2 miljarder av denna kostnad betalades inte till EU förrän några dagar in på detta år, 2004, och det gjorde att Sverige fick betala en förseningsavgift på nästan 13 miljoner kronor. Ungefär som en vanlig dröjsmålsränta som drabbar den som inte betalar räkningarna i tid. 

Oro för spricka i utgiftstak
Orsaken till att Sverige sköt upp betalningen var, enligt finansminister Bosse Ringholm, oron för att utgiftstaket skulle spricka, att staten skulle göra av med mer pengar än vad riksdagen tidigare bestämt och att regeringen också väntade på att få tillbaka andra pengar från EU.  

På tisdagen fick Ringholm svara på frågor från Konstitutionsutskottet, KU, som granskar hur regeringen skött sig och vilka eventuella misstag regeringen gjort i hanteringen av olika frågor. 

Kritik från borgerligt håll
Den borgerliga oppositionen i KU anklagade Ringholm för att, som kristdemokraten Ingvar Svensson uttryckte det, gjort en teknisk manipulation av budgeten. Ringholm själv kallade det inträffade för en öppet redovisad försening. 

Flera i KU ansåg också att Ringholm inte följt budgetlagen genom att dra på sig onödiga utgifter. 

Jämförde med skattebetalarnas räkningar
Konstitutionsutskottets ordförande, moderaten Gunnar Hökmark, frågade också Bosse Ringholm om detta innebär att det är okej för gemene man att inte betala sina räkningar i tid. 

– Sveriges förhållande till EU har nog ingenting med vanliga skattebetalares förhållande till sina räkningar att göra på något sätt. I det här fallet meddelade Sverige till EU, dels att vi ville ha de pengar som EU var skyldigt oss, vi fick ändå inte pengarna, och dels meddelade vi att vi tänkt vänta med betalningen i tre dagar. Det var ett faktum för EU, säger Ringholm. 

Varför är det okej att förskjuta en betalning så att man får en straffavgift på 13 miljoner? 

– Därför att EU inte betalade till Sverige i tid och hade vi fått de pengarna så hade vi varit i en annan situation, säger finansminister Bosse Ringholm. 

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista