Prateep Ungsongtham Hata

Jordens barns pris till thailändsk senator

Den thailändska senatorn och flerfaldigt belönade hjälparbetaren Prateep Ungsongtham Hata får årets Jordens barns pris. Under påskhelgen har en jury bestående av barn från hela världen beslutat vem som ska få priset. Juryn höll sina överläggningar i Mariefred.

Jordens barns pris delas ut av organisationen Barnens Värld sedan 2000 då bland annat den mördade mattarbetaren Iqbal Masih fick priset.

Skuldslavar åt jordägare
Mangha Ram kommer från Pakistan, där han och hans familj är så kallade skuldslavar åt en jordägare.

Från morgon till kväll tvingas de jobba av ett litet lån de tog för 20 år sedan när de kom som flyktingar. 180 kilo vete i månaden och ett lån som bara växer är vad de får betalt.

Bahvna kommer från Indien. Hennes by riskerar att bli dränkt under vattenmassorna från ett dammbygge som bland annat ett svenskt företag står bakom.

Under helgen har 13 barn från olika delar av världen träffats i Mariefred, de flesta av dem med erfarenheter av att få sina rättigheter kränkta.

Drömmer om att bli lärare
Mangha Ram tror inte att han någonsin kommer att se sin familj gå fri från jordägaren. De är för alltid skuldslavar.

Men trots att framtiden ser dyster ut drömmer Mangha Ram om att få bli lärare. Han vill ge kunskap till världens fattiga barn och kunna ge sin familj en bättre situation.

Malin Marcko, SR Sörmland
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista