Kärvande samtal om tillväxt

Tillväxtsamtalen mellan regeringen och Svenskt Näringsliv kärvar. Frågan är om samtalen överhuvud taget kommer att leda till något konkret.

Den kommande helgen håller socialdemokraterna en extrakonkress om bland annat tillväxten - och då riktas åter strålkastarna på vad regeringspartiet vill göra för att få fart på tillväxten och företagandet.

Tillväxtsamtalet mellan näringslivet och regeringen de senaste åren har mest kantats av infekterade strider. Regeringen anklagar näringslivet för att mest tala om skattesänkningar som gynnar välbeställda i samhället - och att bonusar och höga ersättningar försämrat näringslivets trovärdighet.

Näringslivet, företrädda av organisationen Svenskt Näringsliv, anklagar å sin sida regeringen för att mest tala om hur statens kaka ska fördelas - och nästan inte alls tala om hur kakan ska växa så att alla kan ta del av en större välfärd.

Och alla personliga påhopp har inte precis gjort atmosfären trevligare - häromdagen ankklagade finansminister Bosse Ringsholm i en tidningartikel Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll för att i taktiskt syfte svartmåla företagandet.

Näringslivets krav handlar bland annat om enklare regler för företagen, frågan om arsskifte och skatter - och inte minst att förmögenhetsskatten ska avskaffas.

I helgen som kommer håller det socialdemokartiska partiet en extrakongress om bland annat tillväxten, på förhand kommer den att handla om allmänt frågor för en politik som pressar ned arbetslösheten, de höga ohälsotalen och rättvisefrågor. Men kan man förvänta sig att arbetarrörelsen också lägger fram mera konkreta förslag som underlättar företagande?

Socialdemokraternas partisekreterare, Lars Stjernkvist själv hoppas att kongressen nu ska signalerar en mer positiv inställning till företagandet.

Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".