Björkegrens konkurs avslutad efter tolv år

Allt fler svenskar går i personlig konkurs. Hittills i år har 133 personer hamnat på obestånd. Samtidigt har den största personliga konkursen hittills i Sverige avslutats. Det är förvaltaren av konkursboet efter finansmannen Carl-Erik Björkegren som blivit klar med sin utredning efter 12 år.

Fordringsägarna krävde över 1,3 miljarder kronor, men de fick bara lite över 60 miljoner.
Björkegren själv är borta, och myndigheterna har letat efter honom ett bra tag.

I exklusiva diplomatstaden i Stockholm, alldeles intill Djurgårdsbrunnsviken, bodde finnasmannen Carl-Erik Björkegren när han stod på topp. För kanske så mycket som 30 miljoner kronor renoverade han sin gigantiska villa och flyttade in med sin 17 år yngre fru och en konstsamling värd omring en halv miljard kronor.

Carl-Erik Björkegren arbetade större delen av sitt yrkesliv inom verkstadskoncernen Sandvik och nådde ändå upp till vice vd-posten innan han bestämde sig för att söka lyckan som finansman. Och till en början gick det bra. Med en förmögenhet grundad på handel i Sandvikaktier och en stor dos lånade pengar byggde han upp en gigantisk förmögenhet, framför allt genom spekulation i fastigheter, aktier och konst.

Men när fastighetsmarknaden kraschade tog det roliga slut för Carl-Erik Björkegren. I september 1991 försattes han i konkurs med drygt 1,3 miljarder kronor i skulder, den största personliga konkursen sen tändstickskungen Ivar Kreugers dagar.

Fredrik Benndorf är chef för den avdelning hos kronofogden i Stockhom som övervakar konkurser, och han har förvånats över att finansbolagen kunde tänka sig att låna ut så mycket pengar till en enskild person, och han tror inte att vi kommer att få se någon lika stor personlig konkurs igen.


I juni 1994 försvann Carl-Erik Björkegren plötsligt. En del tror att han utsattes för brott, andra att han har flytt sina fordringsägare. I det tysta har Karl-Eric Björkegrens konkurs nu äntligen lagts till handlingarna. Efter 12 års arbete kunde konkursförvaltaren i höstas bara dela ut omkring 60 miljoner kronor till fordringsägarna, ungefär hälften gick till staten.

Konkursförvaltaren själv fick drygt 10 miljoner för besväret, så oavsett om han lever eller inte, så kostar Karl-Eric Björkegren fortfarande pengar.

Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".