Fastighetsförsäljning ska rädda landstings ekonomi

På tisdagen offentliggjorde regeringen hur den nya utjämningsskatten slår mot de olika landstingen. Bland landstingen är det bara Stockholmslandstinget som bidrar till systemet, med 5,7 miljarder kronor om året. Enligt det nya förslaget blir det inga större förändringar för Stockholmslandstinget. Samtidigt blir skatteunderlaget i Stockholm ännu sämre än beräknat. För att rädda ekonomin planerar landstinget att börja sälja ut fastigheter.

– Vad man kan överväga i förhållande till de minskade skatteintäkterna är att skynda på den långsiktiga plan för fastighetsförsäljning som Locums styrelse har fastställt och eventuellt genomföra ett par av dem under det här året. Det är det vi nu har bett att få en redogörelse av, säger han.

Vad beror det på att ni skyndar på det här?

– Det beror på att vi har fått nya siffror på sämre skatteintäkter än tidigare budgeterat, säger Sören Olofsson.

Fler besparingar nödvändiga
Höstens stora besparingsbeslut i Stockholmslandstinget räcker inte.

Siffror från Ekonomistyrningsverket visar att ytterligare besparingar är nödvändiga, eftersom arbetslösheten blir större än beräknat och skatteinkomsterna minskar.

Sedan tidigt 90-tal har landstinget i Stockholm sålt av fastigheter och attraktiv mark i takt med att verksamheter har övergått i annan regi.

Nu är det den skakiga ekonomin som tvingar fram utförsäljningar av bland annat vårdfastigheter med kontorslokaler där landstingsanställda arbetar.

Inga akutsjukhus
Om två veckor ska landstingets fastighetsbolag Locum ha tagit fram en tänkbar försäljningslista.

I första hand kan det handla om fastigheter för runt 200 miljoner kronor, för att förbättra landstingets budget. Några akutsjukhus kommer däremot inte att finnas med.

Sälja och hyra tillbaka
När börsbolag säljer sina egna fastigheter och blir kvar som hyresgäst, kallas det för en sale-lease-back-affär.

Genom att sälja och sedan hyra tillbaka skulle landstingets ekonomi snabbt förbättras tack vare pengarna från försäljningen, men på lång sikt finns det en risk för att driftskostnaderna stiger när landstinget får en ny extern hyresvärd.

– Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har en väldigt stor låneskuld i landstinget idag, på ungefär 20 miljarder. Så småningom, när högkonjunkturen kommer igen och räntorna stiger, så har vi ett behov av att ha bantat ner den låneskulden. Så även ur den aspekten är fastighetsförsäljningar respektive amorteringar av skulder av ett stort värde, säger landstingsdirektör Sören Olofsson vid Stockholmslandstinget.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista