Nils Lundgren

Nils Lundgren utesluts ur socialdemokraterna

Det nya partiet Junilistans grundare, ekonomen, Nils Lundgren kommer att uteslutas ur socialdemokraterna. Skälet är att Lundgren inte frivilligt tänker lämna partiet, där han varit medlem i över 30 år, trots att han nu kandiderar för Junilistan i vårens val till EU-parlamentet.

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernqvist säger att detta är omöjligt att kombinera men Nils Lundgren anser att han trots sitt engagemang i Junilistan kan vara kvar som medlem i socialdemokraterna.

– Vi ställer upp Junilistan för att ge möjlighet för socialdemokrater att rösta mot maktöverflyttning från riksdagen till Bryssel men samtidigt tala om att man röstar på en socialdemokrat, i det här fallet på mig. I den meningen ställer jag upp för socialdemokratin i allt annat än den här frågan, säger Nils Lundgren.

Vill ha mindre överstatlighet
Den gemensamma nämnaren för Junilistans kandidater är synen på att EU ska bli mindre överstatligt. I övrigt har de olika politiska sympatier.

Bara Lundgren vill vara kvar i sitt parti
Flera av de åtta kandidaterna på valsedeln har ett förflutet i andra partier men det är bara Nils Lundgren som insisterar på att behålla medlemskapet i ett annat parti. Uteslutet säger socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernqvist.

– Går man med i ett annat parti så kan man inte vara med i vårt parti, det tror jag var och en förstår, säger Lars Stjernqvist.

Socialdemokraterna har in i det längst hoppats att Lundgren självmant skulle lämna partiet men när han nu inte gör det så kommer han alltså att uteslutas. En process inleds ”inom kort” och kommer att ta ett par månader.

– Är det så att man har gått med i ett annat parti så är det självklart hur den processen slutar, man kan inte tillhöra två partier samtidigt, säger Lars Stjernqvist.

Träter om ordalydelsen på valsedlarna
Samtidigt träter socialdemokraterna, kristdemokraterna och moderaterna med Junilistan i frågan om vad som ska stå på valsedlarna.

Några av kandidaterna betecknas som moderat, socialdemokrat respektive kristdemokrat, till riksdagspartiernas stora förtrytelse.

Frågan om detta är tillåtet eller inte ska nu behandlas av riksdagens valprövningsnämnd.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista