Kyrkan startar äldreboenden

När kommunerna drar ner på sin äldreomsorg ökar kyrkans intresse för att starta äldreboenden. Inom flera församlingar pågår just nu arbete för att öppna egna boenden för äldre.

I Örebro har Olaus Petri församling långt gångna planer på att bygga seniorbostäder och kyrkoherden Lars B Stenström tycker att det är ett bra sätt att använda kyrkans besparingar.

– Att placera kyrkans pengar i seniorboende är att låta pengarna arbeta samtidigt som man åstadkommer något socialt bra med dem, säger Lars B Stenström.

Religionen märks
Äldreboenden som drivs av kyrkan håller på att dyka upp på flera håll i landet. De flesta församlingar och samfund som startat eller vill starta äldreboenden gör det för att erbjuda ett alternativ för de som inte orkar bo kvar hemma men som ändå är för friska för den kommunala äldrevården.

En av föregångarna är seniorboendet Tryggheten i Skellefteå som funnits i tio år. Karin Persson är ordförande i den stiftelse som driver Tryggheten och det märks att boendet är kristet.

– Vi har morgon- och lunchböner, mässa så det är meningen att man ska kunna umgås i den mån man vill med övriga hyresgäster, säger hon.

Trovärdiga ägare
I Västanfors församling i Fagersta finns planer på att starta ett äldreboende i Ängelsberg och kyrkoherden Henrik Rydberg är också intresserad av att på sikt driva äldreomsorg på entreprenad från kommunen. Han tycker att det finns fördelar med att kyrkan ger sig in i äldrevården.

– Kyrkan borgar för kvalitet och många ser kyrkan som en engagerad entreprenör, säger Henrik Rydberg.

Brist kommer att uppstå
En rapport från Boverket och Socialstyrelsen som presenterades tidigare i år visar att antalet platser för äldre i särskilt boende väntas minska med 13 500 under åren 2000 till 2005.

När platserna blir färre i den kommunala äldrevården kan behovet av nya typer av äldreboenden öka. De församlingar som vill öppna äldreboenden vittnar om att intresset från allmänheten är stort.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista