George Bush håller tal i tv

Bush beredd skicka fler soldater till Irak

Uppdaterad 06:25
USA:s president George Bush är beredd att skicka fler soldater till Irak om den amerikanska militärledningen begär det. Det sa han på i ett tv-tal natten mot onsdagen. Bush sa bland annat också att amerikanska styrkor kommer att stanna i Irak så länge som det behövs.

– Ingen tycker om att se döda människor på tv. Det gör inte jag heller. Det är tufft för det amerikanska folket. Det vrider sig i magen, sa George Bush i sitt tv-tal. Män som har offrat sina liv i Irak har inte dött förgäves försäkrade George Bush.

Presidenten är hårt pressad av det tilltagande kaoset i Irak och av sviktande opinionsstöd. Han höll i natt svensk tid i en direktsänd presskonferens på bästa sändningstid.

Inte överge Irak
Terrorister har infiltrerat i Irak. Vi är inget imperium, vi är befriare och hela den civiliserade världens framtid står på spel, menade president Bush. Han lovade också att USA aldrig kommer att överge Irak. Det skulle hota USA:s och världens säkerhet.

Presidenten tillbakavisade också alla jämförelser med Vietnam

– Analogin är falsk och jag tycker också att den sänder fel budskap till våra trupper och fel budskap till våra fiender, sa Bush.

USA kommer att lämna över makten till en irakisk regering den 30 juni, även om man inte riktigt vet till vem.

Hoppas på Nato och FN
Bush hoppas att FN:s sändebud ska hitta en lösning och hoppas också på världsorganisationen ska arrangera någon form av val i januari nästa år och senare en folkomröstning om ny konstitution och riktiga val i december 2005.

Bush vill också att NATO ska överta Iraks gränsbevakning.

Presidenten uttryckte också besvikelse över att vissa av de nyutbildade irakiska soldaterna och poliserna gått över till motståndarna eller visat sig stridsodugliga.

Utbilda irakierna
Bush lovade mer utbildning och bättre utrustning till irakierna. Men tills dess kommer den amerikanska närvaron att förstärkas. I första hand med mellan 20 000 - 30 000 man, som inte får åka hem trots att deras ersättare kommit.

När George Bush fick frågan om han kommer att fortsätta sin politik, även om det kommer att kosta honom presidentämbetet, svarade han att han att han inte regerar efter opinionsmätningar och att han inte tänker förlora sitt jobb utan att han planerar att vinna kriget mot terrorn.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".