"Ashcroft struntade i terrorvarningar"

När den så kallade 11 septemberkommissionen fortsatte sina offentliga förhör på tisdagen riktades det hård kritik mot USAs justitieminister John Ashcroft, som anklagades för att inte ha lyssnat till varningar om hoten från al-Qaida, men Ashcroft la skulden på företrädarna i Clintonregeringen.

– Vi visste inte att en attack var på väg eftersom vår regering under ett årtionde blundade för sina fiender, sa Ashcroft på tisdagen.

Justitieministern pressades hårt av kommissionens medlemmar om vad han själv hade gjort för att öka trycket i terroristjakten före 11 september. Det pekades bland annat på att han inte prioriterat frågan i budgetdiskussioner.

Ashcroft anklagades också för att bara ett par månader före terrordåden ha sagt att han inte ville höra mer om hoten från Al Qaida.

FBI varnade justitieministern
Den som på en av kommissionsmedlemmarnas fråga bekräftade bilden var den federala polisen FBIs tidigare tillförordnade chef Thomas Pickard, som säger att han i juni och juli 2001 varnade Ashcroft för hoten från Al Qaida, men att justitieministern till sist sa att han inte ville höra mer. En anklagelse som Ashcroft avvisade helt.

Annars var det den federala polisen FBI och underrättelsetjänsten CIA som fick hård kritik av kommissionen i en rapport som presenterade i samband med förhören.

Delade inte information
De två organisationerna delade inte med sig till varandra av viktig information om misstänkta terrorister och uppgifterna spreds ibland inte ens inom de egna leden, vilket också Janet Reno, justitieminister under Clintontiden, vittnade om.

– När jag tillträdde upptäckte jag att FBI inte visste vad den hade tillgång till, den högra handen visste inte vad den vänstra gjorde, sa Reno.

Senare på onsdagen förhörs CIA-chefen George Tenet och FBI-chefen Robert Mueller. Det är ingen vågad gissning att det som blev extra tydligt under gårdagen då kommer att fortsätta, att flertalet inblandade lägger skulden för eventuella misstag före 11septemberdåden på andra än sig själva.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".