Riksgälden har tjänat miljarder på skulder i valuta

Svenska Riksgälden, som sköter statens lånebehov, har tjänat sex miljarder på att den svenska kronan stärkts sedan finanskrisen. Riksgälden passade nämligen på att ta på sig skulder i utländsk valuta - något som blivit en god affär nu när kronan återigen har stärkts.

– Vi ökade valutaexponeringen när kronan var svag för att sedan när kronan var stark kunna betala tillbaka lån. Då gjorde vi ju det med en vinst om man räknar i svenska kronor, och i dag ligger den vinsten på ungefär sex miljarder kronor, säger Bo Lundgren, högste chef på Riksgälden.

Fanns det någon risk att det kunde gå fel?

– Nej, det fanns det egentligen inte. Den här typen av positioner tar vi i Riksgälden i undantagsfall och bara när något är så snett att det måste rättas till. Då har vi ju möjligheter att ligga kvar rätt länge och hålla en sån här position för att kunna hämta hem vinsten. När kronan ligger på 11:50 mot euron, är det ju så klart en alldeles för svag kurs på lång sikt, vi visste ju att kronan skulle stärkas.

– Kronan var ju 2009 extremt svag i ett historiskt perspektiv under den finansiella turbulensen. Och det försökte vi utnyttja eftersom vi ska låna så billigt som möjligt, så om vi kan ta upp valutalån i en svag kronkurs då kommer ju det bli ett billigt lån förutsatt att kronan stärkts, och det har ju kronan gjort nu då. Och nu är kronan tillbaka på vad som kan sägas vara rätt normala nivåer, därför har vi bestämt att avveckla positionen, säger Thomas Olofsson, chef för skuldförvaltningen på Riksgälden.

Hur mycket kommer ni att tjäna på det här uppskattningsvis?

– I dagsläget så har vi gjort en vinst på sex miljarder kronor, och det hoppas vi väl att vi åtminstone ska ro hem, säger Thomas Olofsson på Riksgälden.

I dag meddelar riksgälden att man inom kort börjar, som det kallas, avveckla positionerna. Med det menas att Riksgälden börjar avveckla skulderna i euro som man tog upp under krisen. De motsvarar 50 miljarder kronor, och sedan positionerna togs har den svenska kronan stärkts mot euron med omkring 10 till 20 procent.

Risken att spekulera i en starkare krona visade sig alltså värd att ta, skattebetalarna är att gratulera.

Det är inte första gången Riksgälden, och i förlängningen staten, får lite billigare lånekostnader på det här sättet. En liknande manöver gjordes efter att it-bubblan sprack i början på 2000-talet något som också gjorde att den svenska kronan fick ta mycket stryk. Och Riksgälden kan tänka sig att spekulera mot kronan igen, säger Thomas Olofsson på Riksgälden.

– Ja absolut, vad som skulle utlösa en framtida position är svårt att säga i dag, men vi räknar väl med att om kronan når extremt svaga nivåer så är vi beredda att ta sådana positioner i framtiden också, säger Thomas Olofsson på Riksgälden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista