Vd:n styr inte att de höga lönerna är rimliga

Debatten om lönerna till näringslivets ledande chefer fortsätter. Ägarna till stora börsbolag betalar för mycket till de ledande befattningshavarna, hävdar Tomas Brytting, docent i företagsekonomi och verksam vid Akademin för etik i arbete. Vd:n har oftast inte så stort inflytande på resultatet så att det motiverar dagens höga löner, menar han.

– Jag tveksam till att vd och koncernchef har den resultatpåverkan som lönerna antyder. Det känns magstarkt i ett arbetsliv som jobbat med demokratisering i decennier, säger Tomas Brytting, docent i företagsekonomi.

Är lönerna för höga?

– Jag tror det. Pengarna är inte så viktiga där uppe. Det är människor som antingen älskar att arbeta eller inte kan låta bli av någon sorts ångest, säger han.

Trots debatten om höga löner, bonusar och optionsprogram, så är många toppchefer fortsatt väldigt välbetalda.

Lönerna ligger kvar på samma nivå och bonusprogram som bygger på tidigare års resultat gör att stora ersättningar fortsätter falla ut.

Många tror på mer sansade löner
Som Ekot tidigare berättat tror flera representanter för börsbolagens ägare, att en förändring av ersättningssystemen är på gång.

Bland annat tror de att bolagen framöver blir försiktigare med stora pensionslöften och optionsprogram där man snabbt kan tjäna stora pengar. Men forskaren Tomas Brytting som under många år synat det svenska näringslivet ur ett etiskt perspektiv, menar att ägarna borde ställa tuffare krav i löneförhandlingarna för att hitta en rimligare nivå.

– Det där är någon sorts utbud och efterfrågan. Är de här människorna verkligen så få och har de verkligen så många internationella erbjudanden. Hårdare förhandlingar utifrån ägarnas synvinkel, säger han.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista