Nedåt på USA-börserna trots bra resultat från Intel

I går kväll kom Intel, världens största tillverkare av processorer till bland annat persondatorer, med en kvartalsrapport som visade en mycket kraftigt ökat vinst. Men trots det positiva resultatet var marknaden inte riktigt nöjd - och överhuvud taget så var stämningen negativ på USA-börserna igår:

Intel ses som en av de viktigaste värdemätarna på hur det står till i dataindustrin - och ska man tolka siffrorna för första kvartalet i år så mår branschen rätt bra. Intel redovisade nämligen en vinst på 1,7 miljarder dollar, ungefär 13 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som samma period förra året. Omsättningen ökade också, och det ser fortsatt bra ut inför fortsättningen av året, enligt bolaget, som pekar på att inte minst företag, efter några års försiktighet, börjar investera i nya datorer igen. IT-branschen håller på att återhämta sig, förklarade Intels finanschef.

Men trots det positiva beskedet var marknaden inte riktigt nöjd med Intels rapport, som kom efter börsens stängning - siffrorna var bra, men inte tillräckligt bra, tycktes handlarna resonera - och företagets aktiekurs sjönk i den så kallade efterhandeln.

Och överhuvudtaget var stämningen oväntat negativ på USA-börserna igår - Dow Jones index gick ner med 1,3 procent och Nasdaq backade med 1,7 procent.

Huvudförklaringen kan tyckas märklig - nämligen att detaljhandeln enligt den senaste statisitiken går bättre än väntat - men det ökade oron bland handlarna för att centralbanken tidigare än vad de flesta hittills har trott kommer att höja den rekordlåga styrräntan. Och det i sin tur gjorde att börskurserna sjönk kraftigt inom bland annat finanssektorn, eftersom bankerna väntas få svårare att låna ut pengar när räntan höjs.

Det spelade då ingen roll för marknaden att flera stora bolag igår - precis som Intel - redovisade mycket positiva resultat.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista