Fortsatt deflation i Sverige

Färska siffror från statistiska centralbyrån visar att prisökningarna fortsätter att vara låga. Räknat på de senaste 12 månaderna sjönk konsumentpriserna med 0,1 % mellan mars i år och mars förra året.

Det är för andra månaden i rad som som SCB redovisar ett index för konsumentpriserna som är lägre i år än för ett år sedan.  Räknat mellan februari 2003 och februari 2004 sjönk index med 0,3 % och nu är det alltså återigen ett mindre prisfall.

När februari siffran kom så det blev ytterligare en bricka för Riksbankens beslut att sänka styrräntan - även om banken i första hand blickar framåt i tiden. Men även i det perspektivet är bedömningen att prisökningarna kommer att vara låga och ligga under Riksbankens eftersträvade nivå på 2 %.

Att prisökningarna just nu är låga beror ju bland annat på att  global konkurrens håller tillbaka importpriserna, effekterna kronan blivit något starkare bidrar också och till det löneökningarna varit måttliga, arbetslösheten gått upp samtidigt som exempelvis elpriserna gått ner.

Samtidigt finns det nu tecken på tiden med fallade eller nästintill stillastående priserna snart är över. Till exempel redovisar SCB att under  den senaste månaden mellan februari och mars i år, då steg priserna med 0.8 %.

Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".